A friss fűszernövények használata, nélkülözhetetlen a perzsa konyhában, gondoljunk csak csak az Ash levesre, a Shevid Polora(kapros rizs,) vagy egy tipikusan újévi ételre, a Sabzi Polora.. Nélkülözhetetlen alapanyag KooKoo készítésénél, de a nemzeti ételként említhető Ghormeh Sabzi sem főzhető illatos, friss fűszernövények nélkül.
A Geshneez Polo, korianderimádóknak kihagyhatatlan fogás, akár hússal kísérten, akár anélkül, sült hagymával, sült csicseriborsóval, lime levével locsolgatva, mennyei!
Amin a készítésnél nem érdemes spórolni, az a kiváló minőségű vaj, a még kiválóbb minőségű iráni sáfrány, és a hosszúszemű basmati rizs. Én ezúttal is afgán rizst (Kohinoor bazár)és ír vajat használtam.
A mellé kínált sült csicseriborsót a fotókon azért nem láthatjátok, mert ezúttal nem volt itthon csicseriborsóm.( Kéretik elnézni, most is, miközben ezeket a sorokat írom, gyötör a fogfájás. Ma délután, 10 perc híján 2 órát ültem a fogorvosom székében, kipeckelt szájjal, egy négycsatornás, gyökértömött fogam gyulladt be a korona alatt… Azt hittem már befonom magam, úgy emelgettem a fájdalom jelzésére szolgáló bal karomat, mint partjelző a zászlót, a Fradi-Honvéd örökrangadón….Nem ragoznám, annyi erőm maradt csak, hogy kiváltsam a patikában az antibiotikumot, aztán rohantam haza, hogy minél előbb bevehessem a fájdalomcsillapítót, mert hát a fájdalomtól elkezdődött a Star Wars, a csicseriborsó , mint olyan, eszembe sem jutott…..Az eső reménytelenül szakadt, fáztam is, siettem, hogy még elcsípjek némi fényt a fotózáshoz. Sirám vége. pont.:))
De ti majd vegyetek egy üveg főtt csicseriborsót, öntsétek róla le a vizet, szórjátok sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200 C-on süssétek szép pirosra.:)
Korianderes Rizs-Geshneez Polo
Hozzávalók
Muzsika-Sirvan Khosravi-Bargard
50 dkg hosszúszemű basmati rizs
5 csokor koriander apróra vágva( használhattok szárítottat is)
6 dkg vaj
1 t.k sáfrány
víz
3 e.k nagyszemű só
A tálaláshoz sült hagyma, lime , és sült csicseriborsó
Elkészítés
A rizst a szokásos módon előkészítjük( alapos mosás, majd sós vízben 2 óra áztatás)
Egy kis segítség:Főzzünk rizst perzsa módra
A sáfrányt egy fél kockacukorral mozsárba tesszük, megtörjük. Üvegedénybe szórjuk, leöntjük forróvízzel, állni hagyjuk, míg azt a gyönyörű színét kiengedi.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én annyira szeretek benne gyönyörködni, mindig egy kis üvegkancsóban áztatom , és minden alkalommal rácsodálkozom, mennyire ragyog a színe. És minden alkalommal elhatározom, hogy teszek a kancsó alá valamit, ám ,miden egyes alkalommal rendre elfelejtem,. így aztán a konyhapult mindig csupa sáfrány…..
Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, ha lobogva forr, beleöntjük a leszűrt rizst. 5-10 percig forraljuk, leszűrjük,hideg víz alatt alaposan átöblítjük. Alaposan lecsepegtetjük.
6 evőkanálnyi rizst egy kanállal tányérba szedünk, ráöntjük a sáfrányt, elkeverjük. A többi rizst tálba öntjük, hozzáadjuk az apróra vágott koriandert, alaposan összekeverjük. (Ez volt a pillanat amikor elgyengültem, mert az az illat… Nem bírtam megállni, és 3 kanállal ettem belőle, már így is nagyon finom volt!)
A rizs mennyiségéhez mérten kiválasztjuk a lábost, ( lehetőleg bevonatosat)melyben készíteni szeretnénk.
A vajat megfelezzük, egyik felét a lábosba tesszük,( másik felét kisebb darabokra vágjuk) feltesszük a tűzre, míg a vaj megolvad. Az olvasztott vajba korianderlevélkéket teszünk, rásimítjuk. Ráöntjük a sáfrányos rizst, elsimítjuk, egy kanállal lenyomkodjuk. ( ez lesz a sáfrányos tahdig)
A sáfrányos rizsre öntjük a korianderes rizst, elegyengetjük. Rátesszük elszórtan a feldarabolt vajat. Rátesszük a fedőt, feltesszük a tűzre és nagy lángon 5-10 percig forraljuk. Levesszük a fedőt, konyharuhába csomagoljuk, majd visszatesszük a lábosra. Mérsékeljük a lángot és 45 percig főzzük.
Levesszük a fedőt, ráteszünk egy tányért, és ráfordítjuk a korianderes sült rizst. Ha ügyesek voltunk( márpedig miért ne lennénk azok?:)) ránk mosolyog az edény aljáról a korianderlevélkékkel díszített , sáfrányos tahdig. A roppanós mennyország:)
Tálalása, sülthagymával, sült csicseriborsóval . Kínálhatunk hozzá zöldcitromot, de anélkül is isteni finom!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak,főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?