Nincs egészségesebb étel télvíz idején egy nagy tálka, melegítő hatású ash-nál. Szervezetünknek télen szüksége van melegítő hatású ételekre. A lencse erre kiváló választás. Szerény véleményem szerint meglehetősen kevés lencsét fogyasztunk,pedig ennek a nagyon egészséges,vitamindús hüvelyesnek nemcsak az újévi asztalon van helye! A fő ok,amiért száműzzük étrendünkből, az a puffasztó hatása. Pedig olajban pirított,szárított mentával tálalva,jelentősen csökkenthető ez a kis kellemetlen hatás,mert a menta jótékony hatással van az emésztésünkre. A perzsák évszázadok óta ismerik és alkalmazzák ezt a titkot. Miért ne alkalmaznánk mi is?
Perzsa zöldfűszeres lencseleves- Ash-e Adas
Hozzávalók:
50 dkg lencse (minimum 2 órára beáztatva, leszűrve)
1 maréknyi bulgur
5 nagyobb fej salátahagyma vékonyra szeletelve
2 gerezd fokhagyma zúzva
2 t.k őrölt kurkuma
Ízlés szerint só,bors
3e.k olívaolaj
2 lime leve
Zöldfűszerek:
2 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
2 csokor korianderlevél apróra vágva
2 csokor menta levél apróra vágva
A tálaláshoz 1 nagy doboz sűrű natúr görög joghurt
A tetejére:
3e.k szárított ,őrölt menta
3. e.k olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS:
- Egy nagyobb edényben a felhevített olívaolajon karamellizáljuk a hagymákat. Mikor már szép barna színük van,megszórjuk az őrölt kurkumával,elkeverjük.
- A hagyma felét kiszedjük,félretesszük.
- A lábosban maradó hagymához hozzákeverjük a fokhagymákat. Beleöntjük a lencsét,elkeverjük.
- Felöntjük annyi forróvízzel amennyi ellepi.
- Beletesszük a zöldfűszereket. Ízesítjük a sóval,borssal,kurkumával. Alaposan elkeverjük. Rátesszük a fedőt és 30percig lassú tűzön főzzük,míg a lencse megpuhul .
- Ha puha a lencse,addjuk hozzá a bulgurt, és még 10 percig főzzük . Sűrű,főzelék állagú kell hogy legyen a végeredmény.
- Öntsük bele a limeok levét,keverjük el. Ha savanyúbban szeretjük,nyugodtan facsarjunk hozzá még egyet.
- Készítsük el a pirított mentát a tetejére.Ehhez egykisebb edényben forrósítsuk fel a 3 e.k olívaolajat,tegyük bele a mentát,keverjük el. Mindössze egy-két percig legyen a tűzön,nehogy keserű legyen.
Tálalásnál tegyünk a levesünk tetejére joghurtot,sült hagymát és mentát.
Noosheh Jan!
Drága olvasóm! Köszönet érte,hogy itt voltál! Várlak legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?