Zöld ringlót(Goje Sabz-ot )beszerezni itthon ,mission impossible :), így aztán marad a gyűjtögetés. Résen kell lenni, hogy elkaphassuk a megfelelő érettség fokozatát, hetente meg kell látogatnunk a kiszemelt fát, és mustrálni a termést, az időjárás függvényében. Ebből adódóan a perzsa zöld ringló savanyúság készítése, a ráérősök sportja. De hát, ami fontos, arra úgyis tudunk időt szakítani, nem igaz?
A zöld ringló(goje sabz) rendkívül kedvelt csemege Iránban. Márciusban hatalmas tálakon zöldellik a zöldségárusok standjainál, készítenek vele ragut, savanyúságot, vagy csak úgy, amolyan snacként némi sóval meghintve étkezések lezárásaként rágcsálják el , olyan jóízűen, hogy az ember lánya nem bírja megállni, hogy ne markoljon bele az elé rakott tálkába…
Bevallom, ezúttal kissé csalok, mert az idei termést elvitte a fagy, ezért a tavaly tavasszal elrakott savanyúságra voltam kénytelen ráfanyalodni, örömömben eljárva az indiántáncot(máshoz amúgy béna vagyok). Szedtem egy kis vérszilvát is(helyi nyugdíjasok kérdéssorainak kereszttüzében-álltam a sarat, volt hűűű, meg haaa…:)), de most szólok, a vérszilva saját kreálmány, ezt nem fogyasztják Iránban, ennyire elvetemült csak én vagyok:) és pont. Amúgy meg miért ne, az élet túl rövid, hogy ne együnk meg mindent, ami jó…
Drágáim, elő az üvegekkel, nyomás sterilizálni, csírátlanítani ,( ki hogy nevezi), aztán kerekedjetek fel egy kis kosárral, és keressetek zöld ringlót, bizonyára van az országnak olyan szeglete, ahol nem fagyott el. Ha őrültnek néznének, nyugodtan hivatkozzatok rám!:)
Perzsa zöld ringló savanyúság -Torshi Goje Sabz
Hozzávalók:
1 kg zöld ringló
1 nagy csokor borsikafű
1 nagy fej fokhagyma
3 dl 20%-os ecet
5 e.k só
1 liter víz
2-3 friss chili paprika(elhagyható)
Muzsika:James Arthur -Impossible
Elkészítés:
- A ringlókat alapos tisztítás után, egyenként szúrjuk meg egy fogpiszkálóval(tudom, több kilónyit végigszurkálni… de ez van, kihagyhatatlan élvezet::)
- A fokhagymákat tisztítsuk meg, szedjük gerezdekre.
- A borsikafüvet egészben fogjuk felhasználni, nem kell felaprítani(létezik tárkonnyal készített verzió is, de azt én nem szeretem)
- Felforraljuk a vizet az ecettel és a sóval.
- A ringlókat üvegekbe tesszük, úgy, hogy teszünk közéjük fokhagymát, borsikafüvet , chilit.
- Forrón ráöntjük a levet, lezárjuk.
- Ha kihűlt, sötét ,hűvös helyre tesszük. 20 nap múlva fogyasztható. Vigyázat, függőséget okoz!
Noohseh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés, várlak a blog Facebook oldalán is, ha kedved tartja, nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?