A kapros lóbab ,Irán -északi (Gilan) tartományának , közkedvelt,tradicionális étele,melyet előszeretettel készítenek,friss,zöld, zsenge, lóbabból. Frisset, sajnos ezúttal nem tudtam beszerezni,ezért fehér,konzerv lóbabból készítettem. A végeredmény íze közel annyira üde,friss,és kaportól illatozó,mint a másiknak. Ha nem tudnátok konzervet beszerezni, használhattok szárított lóbabot is, természetesen felhasználás előtt jó alaposan be kell áztatni.
Ezt az egytálételt, melyet főtt rizzsel vagy perzsa kenyérrel illik fogyasztani, a sült hagyma teszi különlegessé. Legelőször ezt kell elkészítenünk, s csak ezután térhetünk rá a lóbab főzésére. Jó karamellizált hagymát készíteni meglehetősen időigényes és szagos teljesítmény,ám a végeredmény mindenképp megéri a fáradozást. A vékonyra szeletelt hagymáknak minimum fél órányi sütésre van szükségük ahhoz,hogy elnyerjék a megfelelő színt és állagot. Tervben van, hogy majd egy egész bejegyzést szentelek eme nemes műveletnek.:)
Kapros lóbab buggyantott tojással-Baghali Ghatogh
Hozzávalók:
50 dkg lóbab(kifejtve)Bejegyzés megtekintése
5 dkg vaj
1 t.k só
ízlés szerint őrölt fekete bors
1 t.k őrölt kurkuma
2 gerezd fokhagyma zúzva
2 csokor kapor levél apróra vágva
A karamellizált hagymához:
2 nagy fej salátahagyma
2 e.k olívaolaj
A buggyantott tojáshoz:
forró víz
4 db egész tojás
Muzsika:Barbara Streisand-The Way We Were (Az Ilyenek voltunk c. film zenéje. Nem tudom láttátok -e a filmet, ha nem, tessék feltenni a filmes bakancslistátokra és nézzétek meg! Én réges- rég, kamaszként láttam először, és teljesen magával ragadott, azóta is akárhányszor látom,szem nem marad szárazon, zokogás van. Hiába, Robert Redford örök… Ahogy a szerelem is..Még mindig hiszek a mesékben. És az igaz szerelemben is,de ez legyen az én bajom…
Elkészítés:
- Öntsük a 2 e.k olívaolajat egy serpenyőbe, ha megfelelő a hőmérséklete, tegyük bele a vékonyra szeletelt hagymákat és lassú tűzön, 20-30 perc alatt, sűrűn kevergetve süssük aranybarnára. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
- Szűrjük le a bab levét, öblítsük át, csöpögtessük le.
- Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Öntsük bele a babot, óvatosan kevergetve 7 percig pirítsuk.
- Ízesítsük a fűszerekkel, keverjük el. Tegyük bele a kaprot, a karamellizált hagymát, a fokhagymákat, keverjük el alaposan, öntsük fel annyi forró vízzel amennyi ellepi.
- Tegyük rá a fedőt, és az elfőtt vizet időnként pótolva, főzzük ,míg a bab megpuhul. Vigyázzunk a víz mennyiségével,végeredményül egy sűrű ételt kell kapnunk.
- Forraljunk vizet és készítsük el a buggyantott tojásokat.
Tálalás-tojásokkal tetején, rizzsel vagy friss, langyos pita kenyérrel.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! A Facebookon is nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?