Dél- Irán konyhájának tradicionális étele ezúttal mellőzi a térség konyhájára jellemző fűszerek használatát. Nem kerül most elő , sem a curry, sem a tamarind paszta, és nincs szükségünk a különleges fűszerkeveréket rejtő szelencére sem.
Halapeno paprika, kurkuma, kapor és fokhagyma . Mindössze ennyi kell, no meg kiváló minőségű iráni sáfrány, mely különleges aromát és aranysárga színt ad a rizsnek.
Csak jótanácsként mondom, jó ételt főzni csak minőségi alapanyagokból érdemes, ennél az ételnél fontos, hogy csakis kiváló minőségű ,hosszúszemű basmati rizst és iráni sáfrányt használjatok. A tonhalon már lehet spórolni, kiváló minőségű tonhalkonzerveket lehet kapni.
Perzsa Tonhalas rizs-Polo Bandari
Hozzávalók
Muzsika-Cliff Richard-Some People (hiszem, hogy néhány ember egymásnak született:))
50 dkg hosszúszemű basmati rizs( minimum 2 órára beáztatva, leszűrve, a szokásos módon előkészítve)
1 nagy fej saláta hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma zúzva
2 Halapeno paprika ( helyettesíthető hegyes ,zöld erős paprikával)
ízlés szerint chili pehely
só, bors
1 t.k őrölt kurkuma
1 nagy csokor kapor apróra vágva
4 olajos tonhalkonzerv
1 nagyobb fej paradicsom apróra vágva
1/4 t.k sáfrány
olívaolaj
forralt víz a sáfrányhoz
A tálaláshoz citrom, olívabogyó, idénysaláta
Elkészítés
A sáfrányt egy kis darabka kockacukorral tegyük mozsárba, törjük meg. Öntsük bele egy üveg edénybe. Öntsük rá a forró vizet, keverjük el tegyük félre, míg szépen kiengedi a színét.
A paprikák erejét vágjuk ki, vágjuk fel apróra.
A tonhalkonzervekről öntsük le az olajat, tegyük egy szűrőbe, hogy lecsepegjen.
Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk egy kevéske olívaolajat, pirítsuk benne aranysárgára a hagymát, majd a fokhagymát. (ez a művelet az étel lelke, kéretik nem kapkodni, erre érdemes időt szánni)
Adjuk hozzá a paprikát, kevergetve néhány percig pirítsuk tovább. Szórjuk meg a kurkumával, keverjük el. Öntsük bele a tonhalat, keverjük el. Adjuk hozzá a kaprot, a darabolt paradicsomot,ízesítsük egy kevéske sóval, borssal. Tegyük rá a fedőt és alacsony lángon 15 percig főzzük, míg a paradicsom szétesik és levet ereszt. Ekkor vegyük le a fedőt, locsoljuk meg a fele sáfránnyal.
Egy nagyobb edénybe öntsünk 1/ 2 dl vizet, 3 e.k olívaolajat, keverjük el. Tegyük fel a tűzre, forraljuk össze. Ha forr öntsük bele a rizs felét. Merjük rá a tonhalragut. Borítsuk be a maradék rizzsel. És most olyasvalami következik, amit az iráni rizsételek készítésénél nem igazán fordul elő, össze fogjuk keverni a ragut a rizzsel. Meglocsoljuk a maradék sáfránnyal. Rátesszük a konyharuhába becsomagolt fedőt és alacsony lángon 30 percig főzzük. Friss idénysalátával , olívabogyóval és feldarabolt citrommal kínáljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?