A Baslogh egy tradicionális édesség, melynek ünnepi alkalmakkor helye van az asztalon. Legyen az akár a perzsa újév vagy a téli napforduló éjszakájának-Yalda-ünnepe.
A Baslogh tulajdonképpen egy puha, keményítő alapú, rózsavízzel ízesített cukorka, dióval a tetején, kókuszba forgatva. Létezik sáfrányos verziója is.
Elkészítése rendkívül egyszerű, mindössze arra kell ügyelnünk, hogy folytonos keverést igényel.
Baslogh
Hozzávalók 6 darabhoz
15 dkg kristálycukor
2 dl víz
10 dkg kukoricakeményítő
1 dl víz
1 t.k citromlé
0,5 dl rózsavíz
1 e.k vaj
10 dkg kókuszreszelék
6 db felezett dióbél
Elkészítés
Öntsük a kókuszreszeléket egy tálba, tegyük félre. Készítsünk ki egy evőkanalat.
A cukrot öntsük egy lábosba, öntsük hozzá a 2 dl vizet, keverjük el alaposan, míg a cukor feloldódik. Tegyük fel a tűzre, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és főzzük, míg sűrű ,gyöngyöző cukorszirup lesz belőle.
Tegyük egy tálba a kukoricakeményítőt, öntsük hozzá a vizet, keverjük el alaposan. Csomómentes legyen.( ha esetleg kevés lenne a víz, önthetünk még hozzá) Öntsük bele a cukorszirupba . Ízesítsük a rózsavízzel, citromlevével. Adjuk hozzá a vajat, és folyamatosan kevergetve főzzük addig, míg össze nem áll az edény közepén. 15-20 perc.
Vegyük le a tűzről. Szedjünk ki egy kanálnyi masszát, tegyük a kókuszreszelékbe, kissé lapítsuk el. Nyomjuk a közepébe a diót, a külsejét pedig borítsuk be a kókuszdióval. Tegyük tálra, míg teljesen kihűl. Teához kínáljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy velem tartottál ! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook és Instagram oldalán egyaránt szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?