Dolmeh -egy tradicionális iráni étel, melynek készítése már a 17. században ismert volt. A Dolmeh szó- töltött zöldségre utal. A Dolmeh vagy Dolma népszerű étele más nemzetek konyháinak is ,készítik , Irakban, Szíriában, Törökországban, Egyiptomban, Görögországban és Azerbajdzsánban is. Természetesen a recept minden országban más és más, Iránban pedig régiónként is változnak a receptek.
Az iráni Dolmeh, elsősorban töltött szőlőlevelet takar, bár ekkor a helyes megnevezés: Dolmeh barg mo.
Noha a töltött szőlőlevél gyakorta készített finomság a Közel-Keleten és a Földközi -tenger menti országokban is, a perzsa recept minden más ország receptjétől eltér. Míg a török Dolmeh húsmentes, a perzsa hússal készül. A perzsa verzióba borbolya és sárgaborsó is kerül, míg a török rizsből és fűszernövényekből áll. A főzési mód is eltérő, a perzsa dolmeh-t vízzel kevert citromlében főzik, a török verzió olajjal és vízzel készül. Végül, de nem utolsó sorban, a perzsa verzióban a szőlőlevelet négyzetalakba hajtogatva töltik meg, a török és görög leveleket hengerelik.

Perzsa Töltött Cukkini-Dolmeh Kadoo
Hozzávalók:
6 db zsenge cukkini
1 fej saláta hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
3 e.k olívaolaj
15 dkg sárgaborsó , beáztatva, leszűrve
50 dkg darált marhahús
25 dkg basmati rizs, alaposan megmosva, minimum egy órára sós vízbe áztatva
fél üveg sűrített paradicsom
forró víz
3 lime leve
só, ízlés szerint
1 maréknyi mazsola vagy borbolya
Fűszerkeverék:
1 e.k őrölt római kömény
1 e.k őrölt koriandermag
1/” e.k őrölt fahéj
1 e.k őrölt kardamom
1/2 e.k őrölt fekete bors
1 1.k kurkuma
1 t.k szárított , őrölt damaszkuszi rózsaszirom
A felsorolt fűszereket összekeverjük, és ízlés szerinti mennyiséggel fűszerezzük a tölteléket.

Muzsika:U2 -One
Zöldfűszerek:
2 csokor kapor, 2 csokor petrezselyem, 1 kis csokor borsikafű, 1 csokor újhagyma zöldje, 2 csokor koriander levél, 1 csokor perzsa bazsalikom(ha nincs,akkor ezt hagyjuk ki)
Elkészítés:
- A cukkiniket megtisztítjuk, (ha zsenge, nem kell meghámozni), két vagy három darabba vágjuk. Egy kanál segítségével kivájjuk a belsejüket, óvatosan, hogy a végét ne fúrjuk át. . Az üreget hintsük meg egy kevés sóval.
- Felhevített olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát, a fokhagymát , adjuk hozzá a darált húst, hintsük meg egy kevéske sóval, és kifehéredésig süssük.
- A zöldfűszereket aprítsuk fel.
- A rizst szűrjük le, öblítsük át.
- Forraljunk vizet egy edénybe, ha már lobogva forr, öntsük bele a rizst, 10 percig forraljuk, majd szűrjük le, öblítsük át.
- A sárgaborsót tegyük egy edénybe, adjunk hozzá egy kevés sót, 1 t.k kurkumát, és forrástól számított 10 percig főzzük. Szűrjük le, öblítsük át.
- Tegyük egy tálba az előfőzött darált húst, a rizst, a sárgaborsót, a zöldfűszereket a dolmeh fűszerkeveréket, és 1 lime levét.
- Keverjük össze alaposan.
- Töltsük meg a cukkiniket a húsos töltelékkel.
- Egy serpenyőben 3 e.k olívaolajon pirítsuk meg a sűrített paradicsomot. Öntsük fel 1 liter vízzel, adjuk hozzá a -limeok levét, 1 t.k sót és egy kevéske őrölt borsot.Forraljuk össze.
- Tegyük a szószba a cukkiniket, tegyük rá a fedőt és lassú tűzön egy órán át főzzük.
- Tálalásnál locsoljuk meg a paradicsomszósszal. Kínáljunk mellé friss , laposkenyeret és natúr joghurtot.

Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm ,hogy most is velem tartottál! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz , nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?