Előrebocsájtom, ez a szilvaleves, nem az a szilvaleves:) (És , hogy a drága Kabos Gyulát idézzem a Meseautó c. klasszikusból:”Ez a Szűcs, nem az a Szűcs”.)
Akinek lelki szemei előtt most egy édes, fahéjas szilvaleves jelenik meg, az kissé csalódott lesz, mert ebben a levesben sok minden lesz, a fahéjat kivéve. Lesz benne petrezselyem, koriander, spenót, sárgaborsó,ringlószilva, és rizs. Fűszerként pedig kurkuma, némi cukor, és citromlé. Most megannyi homlok ráncolódik gondterhelten , s kérdőn meredve a monitorra, pedig nincs rá semmi ok. Mert ez a szilvaleves , nem az a szilvaleves ugyan, ám mégis finom. Nagy eskü, megfőzve, kipróbálva. Én imádtam.
Egyébiránt ez megint egy tipikusan jellegzetesen perzsa ízvilág, az édes találkozása a savanyúval. Úgy járnak ők kéz a kézben, mint két jó testvér.
A leves tetejére természetesen olajban pirított menta kerül, mely nemcsak az emésztést könnyíti meg, hanem meleg hatású összetevőként megteremti az egyensúlyt, hiszen a szilva hideg hatású alapanyagnak számít. Teljes összhang és harmónia, és az ízek csendes kavalkádja jellemzi ezt a levest.
Perzsa Szilvaleves
Hozzávalók:
1 nagy fej salátahagyma, apróra vágva
3 e.k olívaolaj
1 t.k kurkuma
2 liter forró víz
12 dkg basmati rizs
12 dkg sárgaborsó(beáztatva, leszűrve)
só, őrölt bors
50 dkg magozott ringló szilva, turmixolva
25 dkg spenót, apróra vágva
2 csokor korianderlevél , apróra vágva
2 csokor petrezselyem levél, apróra vágva
ízlés szerint cukor és citromlé
A tetejére:
2 e.k szárított menta
4 e.k olívaolaj
Zene:Kowalski meg a Vega-Varázsszavak
Elkészítés:
- Pirítsuk aranysárgára az apróra vágott salátahagymát, 3 e.k olívaolajon.
- Adjuk hozzá a kurkumát, keverjük el.
- Öntsük fel a forróvízzel, majd tegyük bele a többi hozzávalót.
- Főzzük lassú tűzön , lefedve, 45 percig, míg a sárgaborsó megpuhul és a rizs szétfő. Senki se idegeskedjen ha megpillantja a készülő levesét, pont ilyen állaga kell ,hogy legyen! Sűrű, főzelékszerű. Ha netán valakinek túl sűrű lenne, önthet hozzá még egy kis vizet.
Kóstoljuk meg, ízesítsük a cukorral és a citrom levével(ízlés szerinti mennyiség).
Hevítsünk olajat egy serpenyőben, öntsük bele a mentát, keverjük el. 1 perc pirítás elég, mert könnyen megég és keserű lesz. Akkor jó, ha jó fekete.
Tálalásnál kanalazzunk a mentából a levesünk tetejére.
Készítsétek el és kóstoljátok meg, nem fogtok csalódni!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?