A perzsa szeretet (szerelem ) tortának különleges története van.
Egyszer réges- régen , egy francia hölgy beleszeretett egy perzsa hercegbe. Szerelemporral fűszerezve ,megsütötte neki ezt a tortát. A történet végét senki sem ismeri. Lehet, hogy a herceg viszont szerette a hölgyet és boldogan éltek, míg meg nem haltak, de lehet, hogy nem. Már olyan verziót is hallottam, mely szerint a herceg allergiás volt valamelyik alapanyagra és a tortát kóstolva holtan esett össze.
Engem ez a varázslatos torta, egy perzsa kertre emlékeztet, rózsákkal, narancsvirágokkal, színekkel és illatokkal. Kóstolva ezt a tortát, nem kétséges a végkifejlet, szerintem a herceg szerelembe esett, máshogy nem lehetett…
Maga a torta ,a mandulaliszttől könnyű, enyhén citrusos és rózsavizes. Kiváló választás délutáni teázáshoz, de ajándéknak sem utolsó.
Perzsa szeretet torta
Hozzávalók:
Muzsika: Mohsen Yeganeh-Top Music 2018
A tortához:
20 dkg puha vaj
10 dkg átszitált finom liszt
15 dkg porcukor
25 dkg mandulaliszt
4 db közepes tojás
12 db zöld kardamom
1 e.k rózsavíz
1 citrom reszelt héja és leve
1 e.k sütőpor
1 csipet só
A torta tetejére:
2 e.k porcukor
1 citrom leve
1/2 e.k rózsavíz
A cukormázhoz:
15 dkg porcukor
1 citrom leve
2 t.k hideg víz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 160 C.fokra. Vajazzunk ki egy 22 átmérőjű , kapcsos tortaformát.
- A kardamomot tegyük mozsárba, törjük fel, majd zúzzuk porrá a magokat.
- Egy nagyobb keverőtálban keverjük habosra a vajat a porcukorral. Egyenként üssük és keverjük bele a tojásokat.
- Öntsük a vajas masszához a lisztet, a mandulalisztet, a sütőport, a citrom levét és héját, a rózsavizet és a sót. Keverjük el jó alaposan.
- Öntsük a masszát a tortaformába ,tegyük be a sütőbe és 45 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
- A sütési idő vége felé készítsük el a szirupot a tetejére. Ehhez tegyük a porcukrot egy serpenyőbe, öntsük hozzá a citrom levét és a rózsavizet . Tegyük fel a tűzre és kevergetve addig melegítsük ,míg a cukor elolvad.
- Vegyük ki a tortát a sütőből, tegyük egy tálra vagy rácsra, és egy villával óvatosan szurkáljuk meg . Öntsük rá a szirupot, hagyjuk ,hogy beszívódjon. Tegyük félre, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amíg hűl, készítsük el a cukormázat a tetejére. Ehhez öntsük egy serpenyőbe a porcukrot, öntsük hozzá a citrom levét és a vizet. Keverjük el jó alaposan, majd csorgassuk a torta tetejére.
- Díszítsük szárított rózsaszirommal és pisztáciával.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, tarts velem legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?