A Koofteh Tabrizi egy rendkívül ismert és népszerű étel Iránban, és ahogyan a nevében is benne van, Tabriz városából származik. A tabrizi emberek készítik a legfinomabb Koofteh Tabrizit Iránban, mindenkinek megvan a saját receptje,nem ettem még én sem két ugyanolyan ízű tabrizi húsgombócot. A legfinomabbat a szomszédasszonyom készítette, és naná, hogy Tabrizban született.
A Koofteh Tabrizi ,egy szuper húsgombóc, marhahúsból, rizzsel és sárgaborsóval, megtöltve aszalt gyümölcsökkel(sárgabarack, borbolya, dió,vagy sárga, perzsa szilvával). Jellegzetessége még, hogy mindezek mellé keményre főtt tojás is kerül bele. Ha ez utóbbi egészben kerül bele, akkor a a gombóc akkora ,mint egy kisebb ágyúgolyó.
Elkészítése igényel némi gyakorlottságot, de ez ne szegje kedvetek, bátran vágjatok bele, csak tartsatok be 3 nagyon fontos alapszabályt a készítés során,akkor nem lesz baj!
- Ügyeljetek arra, hogy az előfőzés során ne főjön túl se a rizs, se a sárgaborsó!
- Mindenképp tegyétek be a masszát a hűtőbe pihenni, minimum 1 órára!
- Bármilyen meglepő, nem kell nyakig érő szószban főzni, a gombócok alsó része legyen csak a szószban, a főzési idő első 30 percében úgyis locsolgatni fogjuk.
Tabrizi Húsgombóc-Koofteh Tabrizi
Hozzávalók:
Muzsika:Hojat Ashrafzadeh-Refight
A gombóchoz
80 dkg darált marhahús
10-15 dkg rövidebb szemű rizs(kivételesen jó a jázmin is) -nem kell beáztatni, elég jó alaposan megmosni.
10 -15 dkg sárgaborsó, megmosva
1 nagyobb fej saláta hagyma
2 t.k szárított, őrölt borsikafű
2 t.k szárított tárkony
1 újhagyma zöld szára apróra vágva
1 kisebb csokor menta apróra vágva(lehet szárított is)
2 t.k őrölt kurkuma
1 dl sáfránylé
( A sáfrány használata is eléggé különböző ennél az ételnél. Van aki az előfőzött és összetört rizst locsolja meg sáfránnyal, van aki( én is) a megtöltött gombócokat, miután a lábosba kerülnek.A hozzáadott zöldfűszerek is lehetnek mások.Ahány ház, annyi szokás)
só, bors ízlés szerint
1 db tojás
Töltelék
3 db keményre főzött tojás, megpucolva, negyedekbe vágva
15 dkg borbolya( plusz a tetejére a díszítéshez)
15 dkg dióbél apróra darabolva
15 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
A szószhoz
4 közepes méretű saláta hagyma vékonyra szeletelve
olívaolaj
só, bors,
1 t.k őrölt kurkuma
sáfránylé(ízlés szerint)
2 e.k sűrített paradicsom(én paradicsomosabban szeretem, ezért négyet raktam bele)
forróvíz
Elkészítés
- A sárgaborsót lábosba öntjük, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, ízesítjük egy csipetnyi sóval, meghintjük egy kevéske kurkumával ,és forrástól számított 30 percig főzzük. Levesszük a tűzről, leszűrjük,tálba tesszük, félretesszük.
- A hagymát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk.
- A rizst (mindenki ahogy szokta) fél puhára főzzük,tálba öntjük.
- A darált húst tálba tesszük. Hozzáadjuk a rizst és a sárgaborsót, . Botmixerrel pürésítjük,míg a sárgaborsó és a rizs is szétesik. A húsnak sem árt, sőt.
- Hozzáöntjük a zöldfűszereket, a reszelt hagyma húsát(lé nélkül)ízesítjük a sóval, borssal, kurkumával.( lehet bele locsolni egy kis sáfrányt is)Kézzel átgyúrjuk.
- A tojást egy tálba ütjük, villával felverjük, majd a húsra öntjük. A kezünkkel belegyúrjuk a húsba.
- Jó alaposan dolgozzuk össze a kezünkkel. A főzőiskolában jó párszor még jó oda is vágtuk a húst az asztalhoz,(persze tányér nélkül) mintha csak meg akarnánk vele dobni valakit.
- Takarjuk le a masszánkat és tegyük be minimum 1 órára a hűtőbe, de akár egy egész éjszakára is bent hagyhatjuk, ártani nem fog neki.
- Készítsünk a kezünk ügyébe egy vízzel teli tálat, mert a gombócok készítéséhez vizezni fogjuk a kezünket.
- Az egyik tenyerünkbe tegyünk egy jó adagnyi húsos masszát,lapítsuk ki, a másik kezünk öklével nyomjunk bele egy kis mélyedést, ebbe fogjuk tenni a tölteléket, az aszalt barackot, a borbolyát, diót és a főtt tojást.(mindenből egy keveset)
- Ha megtöltöttük tegyünk rá egy kisebb adag húst, és vizes kézzel óvatosan zárjuk, dolgozzuk össze, közben megformázva a gombócot.
- Egy nagyobb edénybe hevítsünk olívaolajat, tegyük bele a vékonyra szeletelt hagymákat és pirítsuk aranysárgára. Szórjuk meg kurkumával, adjunk hozzá egy kevés sót , borsot, a sűrített paradicsomot, néhány percig kevergetve pirítsuk ,majd öntsük fel egy kevés vízzel. Ízesítsük a sáfránnyal, forraljuk össze, vegyük takarékra.
- Tegyük a szószba a gombócokat, és 30 percig fedő nélkül főzzük, közben locsolgassuk meg néhányszor a gombócokat a szósszal. Ha szépen kezd megváltozni a színük, tegyük rá a fedőt, és lassú tűzön 1 óra 30 percig főzzük. Akkor jó,ha a szószunk besűrűsödik és az olaj szépen feljön a szósz tetejére,azaz” be rogan oftadan”
- Díszítsük a tetejét borbolyával esetleg sült hagymával,zöldfűszer növény levelekkel.
Kínáljunk mellé friss zöldfűszereket, olívabogyót, ecetes fokhagymát, uborkát, friss perzsa kenyeret.
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?