A sáfrányos Loz ,egy igen népszerű csemege Iránban. Fő összetevői az elragadó színű és aromájú sáfrány , az ízekben gazdag, selymes mandulaliszt és a cukor. Tulajdonképpen bárhonnan nézzük is, ez egy sáfránnyal ízesített marcipán. Lenyűgözően szép vendégváró ínyencség, igazi éke lehet az ünnepi asztalnak. Jó előre elkészíthető, dobozban, a hűtőbe téve hetekig eláll.
Perzsa sáfrányos marcipán-Loz
Hozzávalók:
Muzsika:Cliff Richard -Some People
15 dkg mandulaliszt
10 dkg cukor
1,5 dl víz
2 t.k forrázott sáfránylé
1.5 t.k őrölt kardamom
Elkészítés:
Öntsük egy serpenyőbe a cukrot , adjuk hozzá a vizet. Keverjük el jó alaposan. Tegyük fel a tűzre, és folytonos keverés mellett főzzünk egy sűrű cukorszirupot. Mikor már jó sűrű és gyöngyözve forr, öntsük bele a sáfrányt , keverjük el. Ízesítsük a kardamommal. Szórjuk bele a mandulalisztet, keverjük el , hogy egynemű masszát kapjunk. Vegyük le a tűzről. Béleljük ki fóliával a formánkat amelyikbe önteni szeretnénk( én egy hosszúkás, üveg sütőtálat használtam).
Egy fakanál segítségével öntsük bele a masszánkat, simítsuk el egyenletesen. Várjuk meg amíg kihűl, majd lefedve tegyük be a hűtőbe 2-3 órára.
Vegyük ki a hűtőből, borítsuk egy gyúródeszkára, óvatosan távolítsuk el róla a fóliát. Szeleteljük gyémánt formájúra. Tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is szívből ajánlom, gyere, várunk, remek a társaság!
Vélemény, hozzászólás?