A Faloodeh- egy hideg, tradicionális , rendkívül népszerű nyári desszert,mely Shirázban született, és Shirázi Faloodeh néven vált ismertté Irán szerte. A legenda szerint a Faloodeh volt az első fagyasztott desszert, melynek felfedezése véletlen történt, rájöttek ugyanis, hogy ha egy adag hóra szirupot csorgatnak, az ízletes, hűsítő csemegévé válik. Ha megszeretnél ismerkedni a másik, nyári, tradicionális iráni édességgel, ide kattintva megteheted:Rózsavizes Sáfrány Fagylalt- Bastani Akbar Mashti
A Faloodeh-t világszerte csak „perzsa tészta desszertként emlegetik”, nem is véletlenül, hisz rózsavízzel ízesített , félig megfagyasztott cukorszirupba keverik bele a megfőzött rizstésztát. Lime levével vagy meggy sziruppal leöntve fogyasztják. De ne lepődjünk meg azon sem, ha rózsavizes sáfrányfagylalttal kínálják, az is megszokott verzió. A roppanósra fagyasztott rizstészta, az édes rózsasziruppal egészen különleges élmény,próbáljátok ki!
Perzsa rizstészta sorbet-Faloodeh Shirazi
Hozzávalók:
10 dkg rizstészta
15 dkg cukor
5 dl víz
2 lime leve
3 e.k rózsavíz
forróvíz
Muzsika:Sasy-2Behtarin Kadoo”
Elkészítés:
A cukorból és a vízből sűrű szirupot főzünk. Levesszük a tűzről, beleöntjük a rózsavizet. Elkeverjük. Hűlni hagyjuk. Ha meghűlt tálba öntjük, lefedjük és betesszük a fagyasztóba 4 órára.
A rizstésztát ollóval feldaraboljuk. Edénybe tesszük. Ráöntjük a forróvizet. Feltesszük a tűzre, forrástól számított 10 percig főzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
Kivesszük a fagyasztóból a cukorszirupot, belekeverjük a megfőzött rizstésztát. Visszatesszük a fagyasztóba még 2 órára. Ha a kívánt állagúra fagyott kivesszük, tálakba szedjük, lime levével jól meglocsoljuk. Tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán jártál már? Érdemes!
Vélemény, hozzászólás?