Ezt a receptet egy angol nyelvű , perzsa szakácskönyvben találtam,és már nagyon régóta szerettem volna elkészíteni. Egyrészt a külleme, másrészt az ízvilága miatt. Mert a színe aranysárga a kurkumától, finoman megszórva római köménnyel. És hát az ízvilága… Kardamommal és vajjal ízesített datolyával töltve, úgy, hogy a tészta római köménytől illatozik. Hmm..
Datolyával töltött köményes aprósütemény-Komaj
Hozzávalók:
Muzsika: Julio Iglesias and Dolli Parton-When You Tell Me That You Love Me
A tésztához:
35 dkg finom liszt
2 t.k őrölt római kömény
egész római kömény a tetejére
1 t.k őrölt kurkuma
1 csipet só
2 e.k cukor
2 t.k szárított élesztő
2 e.k olívaolaj
1 egész tojás
kevéske meleg tej és víz, annyi, amennyit a tészta felvesz az összedolgozásánál, nem nagyon méregettem, csak öntöttem.
1 /2 dl tej a tetejére
A töltelékhez:
20 db iráni datolya, kimagozva
2 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 t.k őrölt kardamom
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a tojás, a víz és a tej kivételével egy keverőtálba tesszük, fakanállal alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, fokozatosan öntjük hozzá a meleg vizet a tejet, és az olívaolajat, közben keverjük. Kezünkkel alaposan dolgozzuk el a tésztát,jó alaposan gyúrjuk össze. Tegyük egy olajjal kikent tálba, meleg helyre, és kelesszük míg a duplájára nem nő(1 óra).
Míg a tésztánk kel, készítsük el a tölteléket. Ehhez a kimagozott datolyákat tegyük egy vágódeszkára és egy éles késsel vágjuk apróra. Tegyük tálba, ízesítsük a kardamommal. Adjuk hozzá a puha vajat, fakanállal keverjük el alaposan.Tegyük félre.
Ha megkelt a tésztánk, Tegyük lisztezett gyúródeszkára, gyúrjuk össze, majd tegyük vissza a tálba, és egy újabb óra kelesztés következik.
Ha újfent megkelt a tésztánk,tegyük lisztezett gyúródeszkára. Osszuk 4 egyenlő részre, majd egyenként nyújtsuk vékonyra a tésztáinkat. Lisztezett kör alakú sütemény szaggatóval szaggassunk köröket a tésztából.Használhatunk pogácsaszaggatót, de egy sima bögre szája is megteszi.
Tegyünk egy kiskanálnyi kardamomos datolyát egy tésztakorong közepére, fedjük be egy másik tésztakoronggal. Vizes kézzel alaposan nyomkodjuk le a széleket, hogy sütés közben ne nyíljon szét a süteményünk.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tetejüket tejjel, szórjuk meg a római köménnyel, majd 20 percig pihentessük.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsül. Ne hagyjuk magára, könnyen megég!
Nem biztos, hogy könnyű lesz, de várjuk meg míg kihűl, úgy az igazi. Jó erősre főzött tea mellé kínáljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, mindenképp nézz be hozzám, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?