Forró nyári napokon,ha nem rózsavizes sárgadinnye smoothiet (paloodeh)kortyolgatok, akkor jöhet ez a szintén nagyon különleges hűsítő finomság,mely tulajdonképpen egy pohárkém. Sűrű natúr joghurt,édes, rácsorgatott aranyló mézzel,illatos rózsavízzel, kardamommal. Megkoronázva pisztáciával,hántolt,szeletelt mandulával,valamilyen idénygyümölccsel. Mivel én most utazás előtt állok,nem nagyon volt
itthon friss gyümölcs,ezért aszalt sárgabarack került a tetejére. És azt kell,hogy mondjam,hogy nincs jobb ,egy tücsökmuzsikától hangos nyárestén ,a csillagos ég alatt üldögélni,és ezt a desszertet kanalazgatni. Mert ott van benne az Ezeregyéjszaka minden varázslata,rózsakertek illata,Seherezádé meséi. A kardamom íze a mézzel messzire repít,akár a varázsszőnyeg. Nem tudhatom,kóstoltátok -e már a joghurtot mézzel,kardamommal és rózsavízzel. Csak azt tudhatom,hogy mindenképp ki kell próbálnotok! 🙂
Az iráni emberek nagyon szeretik a mézet és a joghurtot egyaránt. Ezt mi sem bozonyítja jobban,mint az,hogy a tradicionális esküvői asztalon (Sofreh) egy kis tálkában ott a méz és a joghurt is. Az ifjú pár,5.ujjukat mézbe mártva ,egymást etetik a mézzel,hogy közös életük édes legyen! A joghurt pedig az egészséget testesíti meg.
Perzsa mézes joghurt desszert-Mast o Asal
Hozzávalók:
1nagy doboz sűrű natúr joghurt
1e.k rózsavíz
1mokkáskanál őrölt kardamom
2ek. Méz(1kanálnyi bele,1a tetejére. Ha valaki édesebben szereti,bátran adjon hozzá többet! :-))
Muzsika:Hanine el Alam -Tőle jöhet bármi 🙂
A tetejére darabolt zöld pisztácia,hántolt szeletelt mandula,darabolt idénygyümölcs.
Elkészítés:
Rém egyszerű! A joghurtba beleöntjük a rózsavizet,belecsorgatjuk a mézet,és mehet bele a kardamom is. Alaposan elkeverjük. Megkóstoljuk,ha szükséges,szájízünk szerint ízesítjük.
Poharakba töltjük,a tetejét díszítjük. Csorgatunk rá mézet. Jó alaposan behűtjük.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte,hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha kedved úgy tartja,gyere a blog Facebook oldalára!
Vélemény, hozzászólás?