A meggylekvár olyan a perzsáknak, mint nekünk a sárgabaracklekvár. Lekvárt főzni tradíció, édes teher, ha érik a meggy. Forró, nyári napok üvegbe zárva, hogy aztán méltó helyre, a reggeliző asztalra kerüljön, a friss, sós, juhsajt és az illatos perzsa kenyér mellé.
Perzsa meggylekvár-Moraba-ye Albaloo
Hozzávalók:
1 kg meggy
1 kg cukor(én diétás befőzőcukrot használtam)
2 e.k rózsavíz
Muzsika:Mohsen Yeganeh-Behet Ghol Midam
Elkészítés:
- A meggyet megmossuk, leszedjük a szárát, kimagozzuk, tálba tesszük.
- Ráöntjük a cukrot, minimum 3 órán át állni hagyjuk.(levet fog engedni)
- Lábosba öntjük( a levével együtt), és mérsékelt tűzön főzni kezdjük. Nem kell kevergetni. Ha túl sok levet engedne, öntsünk le belőle, és ki ne dobjuk, remek sherbetet kaptunk! 1 -1,5 órán át főzzük, míg besűrűsödik.
- Ha már elég sűrű, öntsük bele a rózsavizet, keverjük el.
- Vegyük le a tűzről.
- Töltsük csírátlanított üvegekbe,és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.(Nem bírtam megállni, hogy ne szedjek ki egy kis tálkával belőle:)!)
Ugye milyen gyönyörű? És ha tudnátok milyen finom!
Noosheh Jan!
Drága Olvasó! Köszönet , hogy itt voltál!
Várlak legközelebb is! A blognak van Facebook oldala is, Örömmel tölt el ,ha ott is meglátogatsz!
Vélemény, hozzászólás?