A lencsés rizs rendkívül népszerű, tradicionális iráni étel. Az, hogy a rizs lencsével, mazsolával és datolyával nem épp egy szokványos étel, ne riasszon el senkit, mert ennek az ételnek fantasztikus íze van! Megint tipikusan perzsa ízvilág, egyszerre édes és sós.
Ezúttal a vegetáriánus változatot készítettem el, hús nélkül. A húsos változat ugyanígy készül, azzal a különbséggel, hogy fűszerezett , marhahúsból készített ,és megsütött apró húsgombócokkal tálalják. Joghurtos uborkával és Shirázi salátával kerül az asztalra. Sajnos én most egyiket sem készítettem el, mert hagyjuk is az itthon ez időtájt kapható uborkákat…meg a paradicsomokat is… Olívabogyóval és ecetes fokhagymával kínáltam.
A készítéséhez kizárólag kiváló minőségű, hosszúszemű basmati rizst ajánlok. Szép aranysárga színét, és különleges aromáját a sáfránytól kapja. Kerül még bele karamellizált hagyma , aranymazsola, és datolya.
Perzsa lencsés rizs mazsolával és datolyával
Hozzávalók:
50 dkg hoszúszemű basmati rizs alaposan átmosva, 2 órára, sós vízbe beáztatva, leszűrve
1 nagyobb fej salátahagyma vékonyra vágva
15 db iráni datolya magozva
10 dkg mazsola
20 dkg lencse
1,5 dl forrázott sáfrány
olívaolaj
víz
só
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k őrölt fahéj
Muzsika:Republic-Ha még -egyszer -láthatnám
Elkészítés:
- A lencsét alaposan megmossuk, edénybe tesszük. Annyi vizet öntünk rá amennyi bőven ellepi. Hozzáadunk 1 e.k sót, feltesszük főni. Nem kell lefedni. Forrástól számított 20 percig főzzük, mag a vizet magába szívja és jól megduzzad. Leszűrjük, lecsepegtetjük,félretesszük.
- Egy nagyobb edényben vizet forralunk, ha lobogva forr beleteszünk 1 e.k sót,és beleöntjük a rizst. 10 percig forraljuk, majd leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, lecsöpögtetjük, félretesszük.
- Egy nagyobb edénybe egy jó ujjnyi olívaolajat öntünk. Beleteszünk 3 e.k forrázott sáfrányt, feltesszük a tűzre,és összeforraljuk. Ha már forr, beleteszünk egy kisebb adagot a rizsből, elsimítjuk. Ráteszünk egy adagot a lencséből, majd a rizsből,majd megint a lencse következik, és addig rétegezzük a lencsét a rizzsel, míg el nem fogynak. A fakanállal felkupacoljuk a lencsés rizst az edény közepére, majd a fakanál nyelével lukakat fúrunk a rizsbe, hogy a gőz könnyebben távozhasson.
- Rátesszük a fedőt(célszerű átlátszó fedőt használni) és nagy lángon 10 percig forraljuk, míg a gőz lecsapódik a fedő belső felületén.
- Ekkor levesszük a fedőt, konyharuhába csomagoljuk, visszatesszük, és mérsékelt lángon 45-50 percig főzzük. A fedőt nem emelgetjük! A főzési idő utolsó 10 percében meglocsoljuk a sáfránnyal. ( segítség a rizsfőzéshez itt:Főzzünk rizst perzsa módra
- Miközben a rizs fő, egy bevonatos serpenyőben 3 e.k olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát. Megszínezzük a kurkumával. Hozzáöntjük a mazsolát , a datolyát, meghintjük a fahéjjal. Kevergetve 10 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, félretesszük. Tálalásnál a rizs tetejére borítjuk ,elrendezzük.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy ma is velem tartottá! Főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?