- A cékla a legegészségesebb őszi zöldségek egyike. Tele vitaminnal, antioxidánsokkal. Nyersen és főtten egyaránt rajongója vagyok. Ahogyan az iráni emberek is. Hogy a cékla mennyire fontos zöldség az iráni emberek számára, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy egy mondásban is említik . Ha valaki mellőzöttnek érzi magát, azt kérdezi:” pas man inja barg -e choghondaram?) Ami annyit tesz:Én csak a cékla levele vagyok itt? (Nem számítok?)
Számos céklából készített ételt találhatunk a perzsa konyhában. A cékla levelét is felhasználják, raguk és frittata készítésénél egyaránt. Ez alkalommal ,egy rendkívül közkedvelt, előételként fogyasztandó mártogatós receptjét szeretném megosztani veletek. Senkit se riasszon el a tény, hogy joghurttal készül. Mert az édes cékla, és a mentával, sóval ízesített joghurt, remekül összeillenek.
Az elkészítése tényleg gyerekjáték, bátran vágjatok bele!
Perzsa Joghurtos Cékla Mártogatós( Borani-yeh -Laboo)
Hozzávalók:
3 db közepes méretű cékla
fél liter sűrű natúr joghurt
1 t.k só
1 e. k őrölt szárított menta
3 e.k vörösbor ecet (elmaradhat)
ízlés szerint őrölt fekete bors
A cékla főzéséhez víz
A díszítéshez dió, és menta levélkék.
Mai muzsika: The Corrs -Dreams
Elkészítés:
- A céklákat jó alapos tisztítás után, héjában puhára főzzük. Ha megfőtt leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk.
- Amíg a cékla hűl ,a joghurtot alaposan összekeverjük a fűszerekkel.( a fűszerek mennyiségén ízlés szerint nyugodtan lehet változtatni)
- A céklákat tetszőleges formájúra vágjuk, majd óvatosan a joghurtba forgatjuk.
- Érdemes tálalás előtt 1-2 órával elkészíteni, mert frissen az igazi.
- Kínálhatunk mellé diót.
Tálalása hidegen, pita vagy rozskenyérrel.( Már rég vártam ennyire, hogy kész legyek a fotózással:::))
Drága Olvasóm!
Köszönöm ,hogy itt voltál! Főzz velem legközelebb is! Várlak! Ha a Facebookon jársz , térj be hozzám egy teára!
Vélemény, hozzászólás?