Ezúttal egy könnyű, zamatos, Azeri ,vegetáriánus fogást készítettem. Elengedhetetlen eleme a perzsa, vagy Thai bazsalikom- melynek fárszi neve:Reyhan. Van belőle bordó és zöld levelű változat egyaránt. Az íze édesen fűszeres, kissé fahéjas.
Első találkozásom ezzel a bazsalikommal eléggé érdekesre sikeredett. Csak 5 zöldségárust kérdeztem meg, van -e bazsalikom, mire rájöttem , hogy az általam megszokott bazsalikomot Iránban hiába is keresem, itt ilyen nincs. Csak ez a thai, ez van dögivel. Kellett egy kis idő, mire megszerettem. De azóta a szerelem töretlen. Olyannyira, hogy hoztam haza bazsalikom magot is, természetesen több tonnát-ahogyan azt én szoktam-nehogy nélkülöznöm kelljen itthon …Azóta minden júniusban szorgalmasan bazsalikom magot vetek.
Amit most ehhez a recepthez felhasználtam az is saját termesztés. Mivel hidegre fordult az idő, nem lehetett tovább halogatni a szüretet. Ezért született ez a recept.
„Borani” azt jelenti-joghurttal készített étel. Ebben a műfajban az én kedvencem a Borani Bademjan(padlizsános joghurt mártogatós) és a Borani Esfenaj(spenótos joghurt mártogatós). Mindkettőt elkészítettem már, a recepteket keressétek az archívumban a blogon.
Ha nincs thai bazsalikomotok, megteszi a fás bazsalikom, vagy a bordó levelű bazsalikom is.
Az elkészítése nagyon egyszerű, és gyors. És van benne spenót is!
Tálalása Shirázi salátával, perzsa kenyérrel(ennek hiányában pita kenyérrel) ajánlatos. Melegen vagy langyosan egyaránt kiváló.
Perzsa bazsalikomos Joghurt-Borani Reyhan
Hozzávalók:
2 nagy csokor thai bazsalikomlevél apróra vágva
1 csokor újhagyma apróra vágva
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
1 doboz bébi spenót
5 db paradicsom(legjobb a Lucullus , de ha nem kaptok, jó a hagyományos is)
1 e.k sűrített paradicsom
3 e.k olívaolaj
ízlés szerint só, bors
1 t.k forrázott sáfránylé
2 dl sűrű, natúr joghurt
2 db tojás
Muzsika:Enrique Iglesias -Bailando Rám fér valami vérpezsdítő ritmus ebben a szürke, nemszeretem időben. A lelkemben máris napsütés van!:)
Elkészítés:
- Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk az újhagymát, még 2 percig pirítjuk.
- Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, kevergetve 1 percig pirítsuk.
- Mehet bele a spenót ,a bazsalikom, és az apróra vágott paradicsomok. Ízesítsük sóval, borssal, keverjük el. Vegyük takarékra és tegyük rá a fedőt. 15-20 percig kevergetve főzzük, míg a paradicsom szétfő.
- Egy tálba tegyük bele a joghurtot, keverjük hozzá a 2 tojást és a sáfrányt.
- Öntsük a tojásos joghurtot a zöldségeinkhez, keverjük el alaposan és még 5 percig főzzük.
- Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal.
- Az íze garantált varázslat!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Főzz velem legközelebb is. Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozhatsz a blog Facebook oldalához, így garantáltan nem maradsz le semmiről! Persze csak ha kedved tartja!
Vélemény, hozzászólás?