A perzsa konyha , a padlizsánrajongók számára igazi paradicsom, számos padlizsánból készíthető, ízletes fő és előétellel. Ezúttal is egy előételt készítettem, talán a legnépszerűbbet, a Kashk-e Bademjan-t, ami tulajdonképpen ,egy diós sült padlizsán, melyet a sajtkészítéskor keletkező tejsavó (kashk) , karamellizált hagyma és olajban pirított menta, tesz különlegessé. Őszintén bevallom, nem igazán sikerült megbarátkoznom a tejsavó ízével, ezért amikor csak lehet joghurttal helyettesítem. Mivel nem tartom valószínűnek, hogy a magyar háztartások zömében hegyekben álljon otthon a kashk, :-),ezért azt ajánlom , bátran helyettesítsétek ti is, sűrű , natúr joghurttal.
Diós Sült Padlizsán Mártogatós-Kashk-e Bademjan
Hozzávalók:
6db padlizsán,meghámozva, hosszában ujjnyi vastagon felszeletelve
3nagyobb fej salátahagyma vékonyra szeletelve
2 e.k őrölt szárított menta
2 dl kashk vagy sűrű, vagy sűrű, natúr joghurt
30 dkg dió darálva
10 dkg dió a díszítéshez
só
olaj
Muzsika: Hamid Askari. CD-Coma 2
Elkészítés:
- A padlizsánokat meghámozzuk, hosszában felszeleteljük, kissé megsózzuk.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a padlizsánokat, mindkét oldalukat megsütjük. A megsült padlizsánokat egy tálba tesszük.( süthetitek sütőben is)
- A padlizsánok sütésénél visszamaradt olajba beletesszük a mentát, és 1-2 percig pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megkeseredjen! Vegyük le a tűzről, tegyünk félre belőle a díszítéshez, öntsük egy tálba.
- A hagymákat vékonyan felszeleteljük, félretesszük. Egy nagyobb edényben vizet forralunk( a hagyma mennyiségének háromszorosa). Ha lobogva forr beletesszük a hagymákat és tíz percig forraljuk. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a hagymákat , 10 percig nagy lángon sütjük, majd mérsékeljük a lángon ropogós, aranybarnára sütjük.Levesszük a tűzről, megfelezzük.
- A diót (a díszítéshez szánt mennyiség kivételével) megdaráljuk.
- A padlizsánokat botmixerrel pürésítjük.
- A padlizsánokhoz hozzáöntjük a diót,a karamellizált hagyma felét, a pirított menta egy részét. Ízesítsük sóval, és ha szeretjük egy tekerésnyi chili pehellyel.
- Öntsük bele a kashkot, vagy a joghurtot , és keverjük össze jó alaposan.
- Díszítésként ahogyan a fotón is látható, kevéske félretett karamellizált hagyma, pirított menta ,darabolt dió, és némi joghurt kerül a tetejére. Maga a díszítés majdhogynem tovább tartott, mint az étel elkészítése, de imádtam!
Tálalása rozskenyérre, pita kenyérrel,de az igazi,perzsa barbari kenyérrel lenne!
Készítsétek el, és kóstoljátok meg, mert isteni finom! Ha valaki szereti, piríthat hozzá 3 gerezd zúzott fokhagymát is.
Drága Olvasóm!
Köszönöm,hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés ,látogass meg a Facebookon is, ahol perzsa gasztronómiával kapcsolatos videókkal Várlak! Ugye benézel?
Vélemény, hozzászólás?