A perzsa konyha , a padlizsánrajongók számára igazi paradicsom, számos padlizsánból készíthető, ízletes fő és előétellel. Ezúttal is egy előételt készítettem, talán a legnépszerűbbet, a Kashk-e Bademjan-t, ami tulajdonképpen ,egy diós sült padlizsán, melyet a sajtkészítéskor keletkező tejsavó (kashk) , karamellizált hagyma és olajban pirított menta, tesz különlegessé. Melegen vagy szobahőmérsékleten fogyasztandó, friss iráni lapos kenyérrel vagy sangakkal. A Kashk -e Bademjan Iszfahánból származik.
Őszintén bevallom, nem igazán sikerült megbarátkoznom a tejsavó ízével, ezért amikor csak lehet joghurttal helyettesítem. Mivel nem tartom valószínűnek, hogy a magyar háztartások zömében hegyekben álljon otthon a kashk, :-),ezért azt ajánlom , bátran helyettesítsétek ti is, sűrű , natúr joghurttal.
De ,mi is az a kashk?
A Kashk egy kevésbé ismert alapanyaga a perzsa konyhának,melyet számos más ételben is használnak, például nélkülözhetetlen az Ash -e Reshteh készítéséhez, hogy mást ne mondjak.
A tejsavó a tej alvasztásaés szűrése után visszamaradt folyadék, leginkább a joghurt és sajtgyártás során.
A Kashk viszontegy teljes zsírtartalmú joghurt, amelyet sóval és vízzel addig főznek, amíg a folyadék egy része el nem párolog, majd átszűrik egy vékony szövésű textilián. A pépet ezután kevés vízzel rehidratálják, hogy megfelelő sűrűségű szósszerű állagot kapjanak. A végeredmény a Kashk, ez a kissé csípős és sós ízű valami, amit mi tévesen tejsavónak nevezünk.:)Pedig inkább joghurt savó.
Használhatunk üveges-folyékony állagú kashkot illetve szárított, golyó formájúakat is,ez esetben, meleg vízzel kell feloldani. és már használhatjuk is.
Hagyományos módon a lecsepegtetett sűrű túrót a napon szárítják meg. Amint kezd megszilárdulni, golyókká forgatják vagy porrá törik és keményre szárítják. Réges régen az iráni gyerekek zsebébe szárított kashk golyókat tettek, hogy nassolhassanak.
Diós Sült Padlizsán Mártogatós-Kashk-e Bademjan
Hozzávalók:
4db padlizsán,meghámozva, hosszában ujjnyi vastagon felszeletelve
3nagyobb fej salátahagyma vékonyra szeletelve
3 gerezd fokhagyma zúzva
2 e.k őrölt szárított menta
1 t.k kurkuma
1 dl kashk , vagy sűrű natúr joghurt
2 e.k durvára darabolt dió
plusz dió a díszítéshez
só
olaj
Muzsika: Hamid Askari. CD-Coma 2
Elkészítés:
- A padlizsánokat meghámozzuk, hosszában felszeleteljük, kissé megsózzuk, állni hagyjuk, majd egy papírtörlővel megszárítgatjuk( így kevesebb olajat szív magába)
- Egy serpenyőben 4 evőkanálnyi olajat hevítünk, beletesszük a padlizsánokat, mindkét oldalukat megsütjük. A megsült padlizsánokat egy tálba tesszük.
- A padlizsánok sütésénél visszamaradt olajba beletesszük a mentát, és 1-2 percig pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megkeseredjen! Vegyük le a tűzről, tegyünk félre belőle a díszítéshez, öntsük egy tálba.
- A hagymákat vékonyan felszeleteljük, félretesszük. Egy nagyobb edényben vizet forralunk( a hagyma mennyiségének háromszorosa). Ha lobogva forr beletesszük a hagymákat és tíz percig forraljuk. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a hagymákat , 10 percig nagy lángon sütjük, majd mérsékeljük a lángon ropogós, aranybarnára sütjük.Levesszük a tűzről, megfelezzük.
- A diót (a díszítéshez szánt mennyiség kivételével) darabosra daráljuk.
- A padlizsánokat krumplinyomóval pépesítjük .
- Tegyük a padlizsánt abba a lábosba amiben a hagymákat karamellizáltuk.
- A padlizsánokhoz hozzáöntjük a diót,a karamellizált hagyma felét, a zúzott fokhagymát,1 evőkanálnyi szárított mentát. Ízesítsük sóval, a kurkumával.
- Öntsük bele a kashkot, vagy a joghurtot , adjunk hozzá 1 dl vizet, keverjük össze jó alaposan. Tegyük rá a fedőt és lassú tűzön főzzük 15 percig.
- Díszítésként ahogyan a fotón is látható, kevéske félretett karamellizált hagyma, pirított menta ,darabolt dió, és némi joghurt kerül a tetejére. Maga a díszítés majdhogynem tovább tartott, mint az étel elkészítése, de imádtam!
Kínáljunk hozzá langyos perzsa lavash vagy sangak kenyeret. Ha nem tudjuk beszerezmi, süsük meg magunk:Serpenyős lepénykenyér
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm,hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés ,látogass meg a Facebookon is, ahol perzsa gasztronómiával kapcsolatos videókkal Várlak! Ugye benézel?
Vélemény, hozzászólás?