Most egy olyan receptet hoztam, mely két különböző étel -a perzsa ragu(khoresh) és húsgombóc(koofteh) találkozása. A fahéjjal és kurkumával ízesített,fűszeres húsgombócokat némi elősütés után, ománi citrommal ízesített paradicsomszószban főztem puhára, épp ugyanúgy, mintha ragut készítenék. A Khoresh Gheymeh-hez hasonlóan, ezt is sült krumplival a tetején illik tálalni, de természetesen nem maradhat el mellőle, a főtt basmati rizs. Különlegessége még, hogy az iráni húsgombócoktól teljesen eltérő módon, ezek a gombócok kis méretűek.
Perzsa húsgombóc ragu
Hozzávalók
A húsgombóchoz
50 dkg darált marhahús(ebből a mennyiségből 14 db húsgombóc lesz)
1 kisebb fej saláta hagyma reszelve
1 t.k só
1 t.k őrölt paprika
1/2 t.k őrölt kurkuma
1/2 t.k őrölt fahéj
az elősütéshez olaj
A paradicsomszószhoz
2 e.k olívaolaj
1 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma zúzva
1 t.k só
1/2 t.k őrölt bors
1 e.k őrölt kurkuma
2 e.k sűrített paradicsom
2 nagyobb érett paradicsom kockákra vágva
2-4 e.k lime lé
1 szárított ománi citrom
2 dl forróvíz
A tálaláshoz sült burgonya és perzsa stílusú főtt rizs
Muzsika:Shadmehr Aghili-Rooze Sard
Elkészítés
A húsgombóc hozzávalóit tálba tesszük, kezünkkel alaposan összegyúrjuk. Vizes kézzel kis húsgombócokat formázunk, tálra tesszük.
Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd beletesszük e gombócokat. Villával ,óvatosan forgatva fehéredésig sütjük. Kivesszük, tálra tesszük.
A visszamaradt olajba aranysárgára pirítjuk a hagymát, a fokhagymát. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Beletesszük a darabolt paradicsomokat( én ezúttal hámozott, darabolt konzervet öntöttem hozzá, lével együtt), ízesítjük a fűszerekkel. Elkeverjük, ráöntjük a vizet.
Beletesszük a húsgombócokat, és az ománi citromot. Rátesszük a fedőt és mérsékelt tűzön 50 percig főzzük. A főzési idő leteltével beleöntjük a lime levét . Elkeverjük. Megkóstoljuk, ha szükséges ízesítjük sóval, borssal, lime levével.
Tálalásnál a raguval együtt tálaljuk.
Nosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?