A mungóbab nálunk még kevésbé ismert babfajta, bár akik az ázsiai konyhák felé kacsintgatnak, bizonyára ismerik. Ha mást nem is, akkor a belőle készített mungóbab csírát.
A mungóbab Iránban is igen kedvelt alapanyag. Felhasználható levesekhez, salátákhoz, rizs ételekhez.
Az általam már elkészített mungóbab leves receptjét ide kattintva találod: Perzsa mungóbab leves (Sholeh Maash)
Korianderes mungóbab pogácsa
Hozzávalók
Muzsika-Evan Band -Nooshe Jan
25 dkg mungóbab
1 nagy csokor koriander levél apróra vágva
Só, őrölt fekete bors ízlés szerint
1/2 t.k őrölt római kömény
1 t.k őrölt kurkuma
3 nagyobb burgonya hámozva ,apró kockákra vágva
1 fej saláta hagyma lereszelve
2 gerezd fokhagyma zúzva
fél citrom leve
chili pehely ízlés szerint
víz
olívaolaj
Elkészítés
A burgonyákat tegyük lábosba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, majd fedő alatt főzzük 15-20 percig. Vegyük le a tűzről, szűrjük le, tegyük tálba.
Áztassuk be a babot 2 órára, majd szűrjük le. Tegyük fel főni annyi vízben amennyi bőven ellepi, adjuk hozzá a kurkuma felét. Forraljuk fel, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt 20 percig főzzük. Vegyük le a tűzről ,szűrjük le, csepegtessük le. Öntsük egy tálba.
Öntsük össze a mungóbabot a burgonyával. Adjuk hozzá a fűszereket. Burgonyanyomóval törjük át alaposan, ha már sima, nem darabos a masszánk, dolgozzuk össze kézzel vagy fakanállal jó alaposan.
Fedjük le egy alufóliával és tegyük be a hűtőbe fél órára pihenni.
Egy serpenyőbe öntsük kevéske olívaolajat, tegyük fel a tűzre, forrósítsuk fel. Mérsékeljük a lángot.
Vizes kézzel formázzunk tetszőleges méretű, lapos korongokat. Tegyük a serpenyőbe a mungóbab pogácsákat, és süssük készre(oldalanként 10-10 perc). Szedjük papírtörlőre, és itassuk le róla a felesleges olajat. Forrón tálaljuk. Kínálhatunk mellé bármilyen friss idénysalátát, fokhagymás chiliszószt, vagy kechupot is.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?