A sárgarépa népszerűsége a gyökérzöldségek között töretlen.
Valószínűleg annak köszönhetően ,hogy egész évben kapható, ára alacsony,felhasználása pedig sokrétű.
Leveseken át a salátákig,bármelyik fronton megállja a helyét.
A sárgarépa a legfőbb összetevője egy általam rendkívül kedvelt,ízletes ragunak is,melynek neve: Khoresh Havij Ba Aloo. Havij-jelentése: sárgarépa. Aloo-jelentése: szilva. Sajnos sárga húsú perzsa szilvát nem sikerült beszereznem,ezért aszalt szilvával helyettesítettem.
Ez a rendkívül ízletes ragu bárány vagy marhahúsból készül.
Remélem, nem követtem el szentségtörést, ha én ezúttal marhahús helyett csirkehúst használtam. Kicsit sem bántam meg, a csirke hamarább megfőtt,és az íze is remek lett.
Ennek a ragunak az ízvilága újfent nagyon perzsa,egyszerre édes és savanyú,no meg sós. Természetesen az elmaradhatatlan sáfrányos főtt rizzsel kínáljuk.
Aszalt szilvás sárgaréparagu-Khoresht -e Havije Ba Aloo
Hozzávalók:
1/2 kg sárgarépa hámozva, julienne-re vágva
15 dkg magozott aszalt szilva
2 db salátahagyma vékonyra szeletelve
1/2 kg csirke alsócomb( lehet csirkemell is,darabolva)
3 e.k olívaolaj
5 dkg vaj
2 t.k khoresh fűszerkeverék( Perzsa ételek lelke -Advieh fűszerkeverék
1 t.k só
2 e.k sűrített paradicsom
2 e.k citromlé
6 e.k forrázott sáfránylé
Muzsika:Chris de Burgh and Arian Band:The wods”I Love You”
Elkészítés:
1.Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Beletesszük a sárgarépát és az aszalt szilvát , sűrűn kevergetve 5- percig pirítjuk. Meglocsoljuk némi sáfránnyal, majd levesszük a tűzről, félretesszük.
2. Egy edényben a felhevített olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát. Beletesszük a csirkehúst, és kifehéredésig sütjük. Megszórjuk a fűszerkeverékkel, elkeverjük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot.
3.Felöntjük annyi forróvízzel amennyi ellepi. Rátesszük a fedőt és addig főzzük,míg a hús megpuhul. Ha szükséges ,az elfőtt vizet pótoljuk. De ügyeljünk arra,hogy egy sűrű ragut kell kapnunk végeredményül.
4.Ha már puha a hús, és a leve is jól besűrűsödött, hozzáadjuk a sárgarépát és az aszalt szilvát. Elkeverjük. Rátesszük a fedőt és 15 -20 percig főzzük, míg a répa is megpuhul.
A főzési idő végén öntsük bele a citromok levét. Keverjük el. Kóstoljuk meg és ha még szükséges ,ízesítsük sóval,illetve citromlével.
Sáfrányos főtt rizzsel tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága olvasóm! Köszönöm,hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz ,nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?