A perzsa konyha népszerű, sűrű, főzelékszerű levese-az Aash-közel 50 féle verzióban ismert. Készítéséhez rengetegféle friss zöldfűszer felhasználható. Mindegyik Aash más és más, de egyvalamiben mind megegyezik. Ez pedig a főzésre szánt idő. Nem győzöm hangsúlyozni, a jó dolgokhoz idő kell. Kapkodva, rohanva, nem lehet jó Aasht főzni.
Hogy az Aash-nak mennyire kiemelt helye van a perzsa kultúrában, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy több szóösszetételben is fellelhető maga az” Aash „szó.
Az „Aash-Pazi” (jelentése-főzés),”Aash-Paz”( szakács)”Aash -Paz -Khaneh”( konyha, a szakács otthona, ahol az Aasht főzik).
Tehát ezúttal én vagyok az Aash-Paz, a pomázi Aash-Pazkhaneh-ból.:)
Még mielőtt főzni kezdenénk, ejtsünk néhány szót a mungóbabról.
Ez a cuki, icipici bab( Vigna mungo) Ázsia szerte nagy népszerűségnek örvend. Hisz, apró szemű, könnyen emészthető, magas beltartalmi értéke miatt is érdemes fogyasztani. Kiváló rost forrás, és B-vitamint, vasat, folsavat, magnéziumot, mangánt egyaránt tartalmaz. A mungóbab fenoltartalmának köszönhetően óvja szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaival szemben. Magas fehérjetartalommal rendelkezik, így kiválóan veszi fel a harcot az érrendszeri problémákkal, mint pl. a magas vérnyomás. A glikémiás indexe alacsony, ezért diétába is könnyen beilleszthető.
Sima mungóbab levest már főztem, a receptet ide kattintva találod:Perzsa mungóbab leves (Sholeh Maash)
Ehhez a leveshez ezúttal szükségünk lesz az alábbi fő hozzávalókra: mungóbab, tarlórépa(helyettesíthető sörretekkel)friss kapor( használhattok fagyasztottat vagy szárítottat) friss tárkony(fagyasztott vagy szárított) perzsa póréhagyma és borsikafű.
És ezúttal is büdösíteni fogunk, mert levesünk tetejére naná, hogy hagymát fogunk sütni. .:) És hiába a szagelszívó, meg a nyitott ablak, a sült hagyma illata, bekúszik a bőrünk alá, a pórusainkba, úgyhogy, ha már úgyis mindegy, pirítsunk mellé fokhagymát is, meg olajban némi mentát, aztán irány a zuhany.:)És ha megvolt a ruhacsere is ,tálalhatunk.
Tálalásnál tegyünk a tetejére kashkot ,ha nincs ,hát oda se neki, sűrű, natúr joghurttal helyettesíthetjük.
Csak zárójelben jegyezném meg, hogy megint meg kellett küzdenem a tárkony utálatommal, pffúú, ez a leves annyira tárkonyos, hogy kénytelen voltam egy fél citrom levét belefacsarni, hogy meg tudjam enni…. De utálom a tárkony ízét, te jó Atyaúristen…..:)Legközelebb alig teszek bele, inkább túladagolom a kaprot!
Perzsa gyógynövényes mungóbab leves-Aash-e Mash
Hozzávalók
Muzsika: Chris De Burg-Missing You
2 oltári nagy saláta hagyma vékonyra vágva( 1 a tetejére, 1 meg a levesbe)
20 dkg mungóbab( 1 órára beáztatva, leszűrve)
3 db tarlórépa vagy sörretek, hámozva, nagyobb kockákra vágva
2 liter forró víz
10 dkg rizs( ritkán mondok ilyet, de most megteszi a jázmin is)alaposan megmosva
2 csokor kapor apróra vágva
1 közepes póréhagyma apróra vágva
1 kisebb csokor tárkony levékl apróra vágva vagy 3 e.k szárított
1 kisebb csokor borsikafű vagy 3 e.k szárított
1 t.k só
őrölt fekete bors ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
4 e.k olaj
A tetejére: sült hagyma, sült fokhagyma, olajban pirított menta, kashk.
Elkészítés
Kezdjük a hagymákkal. Tegyük a hagymákat egy edénybe, öntsünk rá annyi vizet, amennyi bőven ellepi. Tegyük fel a tűzre, forraljuk 10 percig. Vegyük le a tűzről, szűrjük le, alaposan csöpögtessük le. Tegyük papírtörlőre, itassuk le róla a felesleges vizet. Felezzük meg.
Egy nagyobb edénybe forrósítsuk fel az olajat. Tegyük bele a hagyma felét, kevergetve 15 percig pirítsuk , míg aranysárga nem lesz. Színezzük meg a kurkumával, keverjük el.
Öntsük bele a tarlórépát, kevergetve pirítsuk 5 -10 percig, míg kissé megpirul.
Adjuk hozzá a mungóbabot, öntsük fel a vízzel. Keverjük el, forraljuk fel. Ha felforrt, tegyük rá a fedőt és 15 percig főzzük.
A 15 perc leteltével adjuk hozzá a rizst és a zöldfűszereket. Ízesítsük a sóval, borssal. Forraljuk fel újra, majd tegyük rá a fedőt és alacsony lángon 45 percig főzzük, míg a bab megpuhul.( Figyeljünk rá, hogy 30 perc elteltével már némi keverést igényel, illetve, ha nagyon felszívná a levet, még 1-2 dl vizet önthetünk rá. ( Én is öntöttem még rá, mert nagyon besűrűsödött) .
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem és főzzünk együtt legközelebb is! A blogot megtalálod a Facebookon és az Instagramon is.
Vélemény, hozzászólás?