A perzsa kultúrában ,bizonyos ételeket ,általában ,bizonyos eseményeken szolgálnak fel. A halva , temetési szertartások vagy vallási gyászünnepek étele. De miért is szolgálnak fel halvát a perzsa temetéseken?
A magyarázat egyszerű. Először is , a cukorszirupnak köszönhetően édes íze van, és a cukor azonnal megemeli a vércukorszintet. Gyakori hozzávaló a sáfrány, melynek antidepresszáns hatása segít megnyugtatni a gyászolókat. A hozzáadott rózsavíz az idegrendszerre van nyugtató hatással.
A datolya halva a benne lévő datolyának köszönhetően, tápanyaggal látja el az amúgy a bánattól étvágytalan gyászolókat. Ezért remek választás a sokféle halva közül. Természetesen erősre főzött teával tálalják.
Datolya halva-Halva Khormayi
Hozzávalók
20 dkg liszt átszitálva( lehet rizsliszt is)
1 dl olaj
10 dkg vaj
0,5 dl rózsvíz
40 dkg datolya magozva
2 dl víz
0, 5 dl forrázott sáfránylé
A tetejére
darabolt zöld pisztácia
rózsaszirom
darabolt dióbél
Elkészítés
A lisztet lábosba öntjük, feltesszük a tűzre. Kevergetve addig pirítjuk, míg a színe megváltozik. (20 PERC)
Öntsük bele az olajat, keverjük el. Dobjuk bele a vajat, kevergessük tovább, míg elolvad.
Öntsük bele a rózsavizet, keverjük el.
Adjuk hozzá a datolyákat, és kevergetve főzzük tovább, míg a gyümölcshús szétesik. Öntsük hozzá a sáfrányt, és a vizet. Kevergetve főzzük tovább, míg szépen kezd az edényünk közepén összeállni. Ekkor vegyük le a tűzről, borítsuk egy tálra, a fakanállal simítsuk egyforma vastagságúra. Várjuk meg míg kihűl, díszítsük dióval, pisztáciával, rózsaszirmokkal.
Nooshe Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?