Kedves Kolléganőmnek hála, kaptam még egy kevéske fügét, így aztán a cukorszirupos füge után készíthettem lekvárt is. Természetesen rózsavízzel és kardamommal ízesítve. Került még bele egy lime leve és egy kevéske cukor is. A fotózáshoz szereznem kellett még valahonnét fügét (már csak törököt kaptam) , mert a lekvárnak valók, a hazaszállítás előtt még fotogének voltak, de mire hazaértem velük, matrica lett belőlük, ami a lekvárhoz ideális állag ugyan, de fotózáshoz már kevésbé…:) Lejártam a lábamat a dekorációs fügékért:)
Ha szeretitek a különleges ízeket ,mindenképp készítsétek el ezt a lekvárt, (Jelszó? Nyakunkon a karácsony!), mert ajándéknak sem utolsó!
Perzsa Fügelekvár( Moraba’ye Anjir)
Hozzávalók:
Muzsika: Nox-Hiszed -e Még?
1 kg füge (kimagozva. Csak Vicceltem!:)
1 lime leve
1 e.k rózsavíz
1 t.k őrölt kardamom
víz
Ízlés szerinti mennyiségű cukor. Mivel a füge alapból is édes, én 15 dekányit adtam csak hozzá.
Elkészítés:
- A fügék szárát eltávolítjuk. A gyümölcsöket negyedekbe vágjuk.
- Lábosba tesszük, és egy kevés vizet öntünk rá. Hozzáöntjük a lime levét. Lefedve 45 percig főzzük.
- Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a kardamomot és a rózsavizet.
- Fedő nélkül főzzük tovább, a kívánt állagúra(kb még 30 perc),bár fügéje válogatja. Akkor jó, ha már jó sűrű, és fröcsköl .
- Még forrón, fertőtlenített üvegekbe töltjük, és a szokásos módon tartósítjuk.
Én most csak tálba szedtem, mert amint meghűl fel fogom falni! Remekül illik hozzá a fetasajt és bármilyen lapos kenyér.
Noosheh Jan!
Köszönöm, hogy itt voltál! Főzz velem legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?