Már megint egy hibiszkuszfélével van dolgunk, amely virágait elhullatva, a virág helyén zöld Pinokkió orrot növeszt. Ez a furcsa valami ,zsenge állapotában leszedve-mikor még a benne megbújó magocskák még fehérek és puhák-finom csemege.
A Nyugat-Afrikában honos növényt az arabok terjesztették el a Földközi -tenger keleti felén , így az általuk használt bámia megnevezést vette át a török nyelv, majd a törököktől a Balkán különböző szláv nyelvei és a görög is. Iránban is bámiá-nak nevezik, és bárányból készített raguhoz adják.
A rabszolgatartó hajókkal jutott el a növény Amerikába,ennek köszönhetően -egy Afrikai törzs ,az igbók által használt elnevezést alapul véve -lett angolul okra. Az okra nem összekeverendő az orkával, ami ugye, a gyilkosbálna elnevezése:)
Az okrában számos vitamin és ásványi anyag található, jelentős mennyiségben tartalmaz többek között folsavat, C-és K -vitamint,magnéziumot,kalciumot, káliumot és cinket.
Kedvelt alapanyag Brazíliában, Afrikában, Ázsiában egyaránt.
A közel-keleti ,török és balkáni konyhákon jellemzően húsos ragukat főznek bámiával, de hideg előétel is készül belőle.
Bulgáriában sokszor csupán ízesítőnek használják, néhány csövet dobnak csak a különféle egytálételekbe. Szárítják is, Törökországban és Boszniában cérnára fűzve tárolják és árulják a piacon,mint nálunk a fűszerpaprikát. Itthon frissen csak elvétve , és néhány helyen kapható. Ha olyan mázlisták vagyunk, hogy mégis tudtunk valahol friss okrát venni, akkor megmosás nélkül, papírzacskóban érdemes tárolni, a hűtőszekrény melegebb részén, nagyon lehűtve ugyanis gyorsabban romlik.
Közel-keleti árukat árusító üzletekben konzervként, sós lében eltéve vagy fűszeres savanyúságként tudjuk megvásárolni.
Az okrára jellemző, hogy feldarabolva nyálkás anyagot bocsájt ki, ez előny és hátrány is lehet a főzésnél: pl egy levest vagy ragut besűríthetünk úgy is, hogy felszeletelt okrát adunk hozzá. Ha nem akarjuk, hogy ez a sűrű anyag kiváljon, az okrát, felhasználás előtt áztassuk citromos vagy ecetes vízbe.
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! A Facebookon is látogass meg!
Vélemény, hozzászólás?