Régóta kacérkodom eme pite elkészítésének gondolatával, de időhiányában a munkafolyamat már egy ideje, megrekedt a gondolati szinten. Tovább lépni sehogy sem tudott szegénykém, hiába vettem meg rendszeresen a hozzávalókat. Felgyülemlett vagy 3 kiló padlizsán, 2 tonna cukkini, meg egy kilónyi vaj, annyi szent. Na de ma, az átkozottul utált, időrabló takarítás után, nekiduráltam végre magam. Pffuuu…. Isteni finom lett!!!
Nagyon izgultam, hogy sikerül -e , de szerencsére ment minden ,mint a karikacsapás. Legbonyibb művelet megint a zöldségek szeletelése volt, többször esélyes voltam traumatológiai ellátásra, ám sikerült megúsznom mindössze egyetlen sebtapasszal.:) Közben még fügelekvárt is főztem, na az kissé odakozmált. Megjegyzem jól áll neki…
Ez most megint nem perzsa recept, de ugyanazzal a szenvedéllyel készült, és annyira szép a végeredmény, hogy muszáj megosztanom veletek.
A pite alapja egy vajas tészta, melyre reszelt mozzarellasajttal és fűszerekkel elkevert joghurt kerül. Ebbe a fűszeres joghurtágyba rendezzük el körkörösen, mintegy virágsziromszerűen a szeletelt és befűszerezett zöldségeket. Egy hangyányit pepecselős, de ez van.
Kakukkfüves Zöldség Pite
Hozzávalók:
Muzsika:Hooligans:Seholország
2 db padlizsán(nem kell meghámozni) Próbáljatok meg vékonyabbakat választani.
2 db cukkini( szintén hámozatlanul)
2 db sárgarépa
1 nagy doboz sűrű natúr joghurt
350 g mozzarella sajt
Kakukkfű -ízlés szerinti mennyiség
1 t.k morzsolt oregánó
só
Őrölt fekete bors
olívaolaj
A tésztához:
20 dkg vaj
20 dkg liszt
2 dl hideg víz
1 csipet só
Elkészítés:
Kezdjük a tésztával: A hideg vajat dolgozzuk össze a liszttel, a sóval , 1 t.k kakukkfűvel és a hideg vízzel. Tegyünk a tetejére egy darabka alufóliát, és tegyük be a hűtőbe egy félórára.
A zöldségeket hosszanti irányban , vékonyan szeleteljük fel. Tegyük egy tálba, sózzuk be alaposan. Hintsük meg kakukkfűvel és locsoljunk rá olívaolajat. Hagyjuk állni 20 percet.Levet fognak ereszteni és kissé megpuhulnak, de pont ez a cél!
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, simítsuk bele a pitesütő formába. Szurkáljuk meg egy villával. Tegyük be a sütőbe 15 percre.
Amíg a tésztánk sül, reszeljük le a mozzarella sajtokat. Keverjük bele a joghurtba, ízesítsük 1 teáskanálnyi sóval , és 1 teáskanálnyi oregánóval.
Vegyük ki a tésztát a sütőből, várjuk meg míg kihűl. Ha meghűlt , simítsuk el rajta egyenletesen a joghurtos sajtot. Kívülről befelé haladva, körkörösen rendezzük el rajta a zöldségeket. A sorrend:sárgarépa,cukkini, padlizsán. ( ha túl vastag lenne egy szelet, nyugodtan felezzétek meg, én is ezt tettem.
Mehet a 180 fokosra előmelegített sütőbe 45-50 percre. Vigyázzatok, nehogy megégjen. A sütési idő leteltével vegyük ki, fedjük le alufóliával és toljuk vissza a sütőbe még 10 percre. Langyosan, hidegen egyaránt isteni finom!
Nooseh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm ,hogy itt voltál! Várlak legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?