Ezt a töltött pisztrángot eddig mindössze egyetlen alkalommal készítettem el, még réges -rég a teheráni főzőiskolában, és az íze ,már akkor is teljesen elvarázsolt . Pedig nem vagyok egy nagy halevő, s mégis. Teljes döbbenettel kóstoltam , mert akkor még álltak a magam köré felépített falak, melyeken újdonságok nem nagyon hatolhattak át. És a falak ,akkor és ott leomlottak. Azóta sem építettem őket újra…..Egyetlen téglája sem hiányzik.
A teheráni főzőiskolában nem pisztrángból, hanem fehér halból ( mahi sefeed) készítettük, de sajnos ennek a Kaszpi-tengerben őshonos halnak az itthoni beszerzése teljességgel reménytelen dolog, ezért aztán pisztránggal helyettesítettem. Ez a recept megint egy igazán nagyon perzsa ízvilág, egyszerre édes , sós, és savanyú.
A pisztrángoknak gyönyörű színük lesz a sáfrányos vajtól, melyben sütés közben megfürdetjük. Azért is ajánlom az ünnepi asztalra, mert készítésekor nincs olajszag, és sokkal egészségesebb a rántott pontynál. Persze ha valaki ragaszkodik a tradíciókhoz meg a megszokotthoz, azt nehéz lesz meggyőznöm, de azért nem adom fel. Bátran legyünk mások, legyünk különlegesek, és merjünk változtatni! Az ünnepi menün is!
S ,hogy mi kerül a pisztrángok hasüregébe töltelékként? Sorolom: darabolt dió, borbolya, aszalt sárgabarack, mazsola, és gránátalma paszta.
Perzsa aszalt gyümölcsökkel töltött pisztráng sáfrányos vajban sütve
Hozzávalók:
3 db pisztráng
15 dkg dió, durvára darabolva
2 dl gránátalma paszta
1 maréknyi mazsola
10 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg borbolya vagy aszalt szilva
10 dkg vaj
olívaolaj
2 dl forrázott sáfrány
5 citrom leve
só
Muzsika : Cliff Richard -Lean On You
Elkészítés:
- A kibelezett pisztrángokat alaposan megmossuk, leszárogatjuk. Kívül és belül alaposan bedörzsöljük sóval, 20 percet hagyjuk pihenni.
- Amíg a halak pihennek, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a diót csomagoljuk be egy konyharuhába majd egy húsklopfolóval törjük darabosra. Tegyük tálba, adjuk hozzá a kis darabokra vágott sárgabarackot, a mazsolát, a borbolyát , és a gránátalma pasztát. Keverjük össze alaposan.
- Ha a pisztrángok kipihenték magukat:) jó alaposan locsoljuk meg őket citromlével, dörzsöljük bele , hogy mindenhol átjárja. Öntözzük meg a sáfránnyal is, a hasüregét se felejtsük ki!
- Hagyjuk állni újabb 20 percig.
- Egy kanál segítségével töltsük meg a pisztrángok hasüregét a töltelékkel. Oszlassuk el egyenletesen. Fogjuk össze a széleket, és nincs mese, elő a tűvel és a cérnával, varrni fogunk! Össze fogjuk varrni a pisztrángok hasüregét. Mindegy milyen rondán varrtok, a lényeg, hogy ne nyíljon szét a halak hasürege! Ezzel a művemmel én sem fogok a Fürge Ujjak címlapjára kerülni, annyi szent..:)
Ha megvagyunk ,tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük a halakat , öntünk alájuk fél dl olívaolajat, és újra meglocsoljuk őket citrommal és sáfránnyal . Befedjük alufóliával és 35 percig 200 fokon sütjük.
A sütési idő végének közeledtével olvasszuk fel a vajat , majd keverjük össze alaposan sáfránnyal és a maradék citromlével. Vegyük ki a halakat a sütőből, locsoljuk meg jó alaposan a sáfrányos citromos vajjal, hintsük meg még egy kis sóval, majd toljuk vissza a sütőbe, és addig süssük ,míg gyönyörű aranybarna színe nem lesz. Ekkor vegyük ki, kicsit pihentessük, mielőtt tálaljuk. ( a tepsiben lévő pecsenyelevet ki ne öntsétek, isteni finom!) A köret szabadon választott. Ha maradna a töltelékből, kínáljátok mellé bátran!
Noosheh Jan!
Drága Olvasó! Köszönöm, hogy itt voltál! Főzz velem legközelebb is! A Facebookon is várlak!
Vélemény, hozzászólás?