A perzsa konyha egyik kedvelt, népszerű fogása a húsgombóc-azaz Koofteh. Koofteh receptekkel nem állok túl jól, ezért aztán ezt a különleges húsgombócot amolyan bemelegítés félének szánva készítettem el. Az ízétől és a látványától odavagyok, meg vissza, nem vitás.
Hogy hogyan kerül a padlizsán a húsgombócba? Mondhatnám viccesen, hogy egyszerűen csak beletettem, és tényleg….Mert ugye nálam mindig van itthon padlizsán. Ám előtte a sütőben megsütöttem. Magát a gombócot többek között Sumac-kal tettem különlegessé, némi elő sütést követően paradicsommal elkevert gránátalmaszószban főztem készre, és aranysárga, sáfrányos , illatos basmati rizzsel tálaltam. Eredetileg egész hétvégére készítettem, de kétséges kitart -e vasárnapig, erősen rájárok ugyanis….Padlizsán rajongóknak erősen ajánlott!
Padlizsános húsgombóc perzsa módra sáfrányos rizzsel-gránátalmaszószban
Hozzávalók:
Muzsika:Shadmehr Aghil-től bármi….Most momentán a Best songs.
a húsgombóchoz:
1 kg darált marhahús
2 nagyobb padlizsán
1 nagyobb salátahagyma
3 e.k csicseriborsóliszt
1 t.k paprika(nem tévedés:))
1/2 t.k római kömény
1 t.k őrölt kurkuma
1 1/2 e.k Sumac( ha valaki nem ismerné a sumacot-Fűszerlexikon -Sumac
só ,bors ízlés szerint
2 e.k olívaolaj az elősütéshez
3 e.k olívaolaj
A gránátalmaszószhoz:
2 e.k olívaolaj
1 saláta hagyma vékonyra vágva
3 e.k sűrített paradicsom
3 e.k gránátalma sűrítmény
2 dl víz
só ,bors ízlés szerint
A sáfrányos rizshez:
1 kg hosszúszemű rizs
sáfrány
olívaolaj
só
forró víz
A tálaláshoz friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
- A padlizsánokat alaposan megmossuk, hosszában félbevágjuk, enyhén megsózzuk, némi olívaolajat csorgatunk rá, majd előmelegített sütőben 30 percig aranybarnára sütjük. Ha megsült egy kanállal kivájjuk a húsát , nagyon apróra vágjuk vagy botmixerrel pürésítjük.
- A hagymát lereszeljük , tálba tesszük. Kinyomkodjuk a levét, félretesszük.
- A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a hagyma levét, a csicseriborsólisztet,a padlizsánokat , és alaposan összekeverjük. 15-20 percet pihentetjük.
- Gombócokat formázunk a masszából, tálra tesszük.
- Egy serpenyőben 2 evőkanálnyi felhevített olívaolajon, óvatosan forgatva, elősütjük a gombócokat, épp csak kifehéredésig. Kiszedjük, tálra tesszük.
- Egy nagyobb serpenyőben ismét olajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát.
- Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
- Most mehet bele a gránátalma sűrítmény, keverjük el alaposan.
- Öntsük hozzá a vizet, ízesítsük sóval borssal. Forraljuk össze, majd vegyük takarékra. Óvatosan tegyük bele a gombócokat, és fedő nélkül 30 -35 percig főzzük, míg a hús megpuhul és a szósz szépen besűrűsödik.
- Ugye azt már nem kell leírnom, hogyan főzzük a rizst? Azért egy kis segítség:Főzzünk rizst perzsa módra
Tálalásnál díszíthetjük petrezselyemmel.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy benéztél! Tarts velem , főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!


Vélemény, hozzászólás?