Mindannyian tudjuk, mennyi pozitívuma van a halak fogyasztásának, de a lazac a halak között is az élen jár ,az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásával. A lazac színét adó astaxantin nevű anyag kifejezetten növeli az immunrendszer aktivitását. A lazac kiváló fehérje-,vitamin-,és ásványianyag-forrás(kálium, szelén,cink és B12 vitamin), de legfontosabb tápanyaga az omega -3 zsírsav, melyet a szervezetünk nem tud előállítani. Ha hetente legalább egyszer fogyasztjuk, sokat tehetünk az egészségünkért.
És hogy miért ajánlom az ünnepi asztalra, a rántott ponty helyett? ( félreértés ne essék, nincs bajom a tradíciókkal :))Mert elkészítésekor nincs olaj szag, nincs hosszas takarítás, és az íze felejthetetlen és semmihez sem fogható. És az ünnep remek alkalom arra is, hogy egy különleges recepttel kápráztassuk el a vacsoraasztalnál ülőket.
Köretnek semmiképp ne majonézes burgonyát kínáljunk hozzá, hanem valamilyen friss salátát, rizst, vagy a diós gránátalmás olívabogyót(zejtoon parvardeh).
Pácolt sült lazac
Hozzávalók:
Muzsika: megint Cliff Richard -Will You Still Love Me Tomorrow
4 kisebb lazacfilé
Pác:
2 e.k olívaolaj
3 e.k szójaszósz
1 t.k barna cukor
1 e.k méz
egy kis darabka gyömbér apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 citrom leve
só
chili pehely
egy zárható szájú tasak
Elkészítése:
A pác hozzávalóit egy tálba tesszük, alaposan összekeverjük. A lazacszeleteket a zárható tasakba tesszük, beleöntjük a fűszeres páclevet, óvatosan összerázzuk, hogy mindenütt bevonja. Betesszük a hűtőbe 2 órára.
A pácolási idő elteltével a lazac szeleteket tepsibe tesszük, ráöntjük a páclevet és 200 fokon 20 percig sütjük. Sütés közben bátran locsolgassuk a páclével.
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy ma is velem tartottál! Főzz velem legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám!
Nem tudom jövő héten tudok-e még alkotni, ha esetleg nem, akkor megragadom az alkalmat és ezúton kívánok neked és kedves családodnak békés, boldog karácsonyt!
Vélemény, hozzászólás?