A Masghati egy tradicionális, színpompás, puha, iráni desszert, mely általában valamilyen folyadékból készül, cukor, keményítő és fűszerek hozzáadásával. Végső, kissé zselés állagát hűtés után éri el.
Ez a desszert hasonlóan készült a Masghatihoz, de nem folyadékból, ezért aztán nem igazán merem nevén nevezni. Mármint Masghatiként említeni, ezért az átnevezés.
A hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében egy zacskónyi , jó öreg, már kissé gyökeret eresztő sárgarépákat találtam. Emlékeim szerint répalekvárt akartam főzni belőle, csak ugye az időhiány…Nem volt szívem kidobni, így született meg ez a desszert. Masghati után szabadon.
Kókuszos sárgarépakocka kardamommal és rózsavízzel
Hozzávalók
Muzsika:Kmaran &Hooman -Begoo Mano Kam Dari
1 kg sárgarépa hámozva ,karikákra vágva
víz
6 e.k étkezési keményítő
6 e.k porcukor
2 t.k rózsavíz
1 kisebb citrom leve
2 t.k őrölt kardamom
10 dkg kókuszreszelék
a tetejére pisztáciapálcika
Elkészítés
A sárgarépákat lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá amennyi ellepi, rátesszük a fedőt és puhára főzzük( forrástól számított 30-35 perc)
Levesszük a tűzről, leszűrjük, a levére nem lesz szükségünk.
A sárgarépát tálba tesszük, botmixerrel pürésítjük. Visszaöntjük egy nagyobb serpenyőbe. Ízesítjük a rózsavízzel, kardamommal. Belekeverjük a cukrot és a keményítőt. ( természetesen a kardamom, rózsavíz és a cukor mennyiségén ,ízlés szerint lehet változtatni) Alaposan elkeverjük. Feltesszük a tűzre és kevergetve addig főzzük, míg a serpenyő közepén szépen összeáll, mint valami nagy gombóc. Ekkor levesszük a tűzről, és kiolajozott formába öntjük, egyenletesen elsimítjuk. Hűlni hagyjuk, majd betesszük a hűtőbe 2-3 órára. Vágódeszkára borítjuk,tetszőleges formára felvágjuk, lehet rombusz, kocka, stb…. Kókuszba forgatjuk, tálra tesszük. A pisztáciával díszítve kínáljuk.
Nooseh Jan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?