Ehhez az egytálételhez egyaránt használhatunk vörös babot(vesebab) , pintó babot(tarka) vagy csak egyszerű fehér babot. Ha szárított babból készítenénk, akkor természetesen egy éjszakán át áztatnunk kell főzés előtt. Majd a szokásos módon, leöntjük róla az áztatólevet, átöblítjük, és egy edényben puhára főzzük.
Én most kivételesen főtt, konzerv babot használtam, mert sokkal gyorsabb.
Az ízesítés nélkülözhetetlen eleme a keserűnarancslé, de mivel ez sajnos itthon nem igazán kapható, nyugostan helyettesíthetitek lime vagy citrom levével.
Fontos megemlítenem, hogy ahány ház, annyi szokás alapon, ennek az ételnek is számtalan verziója létezik.:)
Paradicsomos bab-Khorak -e Loobia
Hozzávalók
Muzsika-Shadmehr Aghili-Barandeh
50 dkg vörös bab, vagy tarka bab vagy fehér bab
20 dkg csiperkegomba szeletelve
1 nagyobb fej salátahagyma szeletelve
10 gerezd fokhagyma karikákra vágva
1 zöld pritaminpaprika vékonyra karikázva
4-5 e.k sűrített paradicsom
1-2 egész friss paradicsom
1-2 lime leve vagy keserűnarancslé
só, bors ízlés szerint
1/2 t.k őrölt római kömény
3 egész tojás
olívaolaj
víz
A tálaláshoz pita kenyér, paradicsom, ecetes felfel(paprika)petrezselyemzöld
Elkészítés
A Khorak -e Loobia lelke, az alaposan, aranysárgára pirított hagyma , ezzel a művelettel nem érdemes spórolni.
Egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat hevítünk, beletesszük a szeletelt hagymát, a paprikát, kevergetve 15 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, kevergetve még 1-2 percig tovább pirítjuk. Beleöntjük a lime vagy keserűnarancs levet, elkeverjük.
Hozzáadjuk a gombát, kevergetve pirítjuk tovább, míg a gomba színe üvegesre nem változik.
Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a darabolt friss paradicsomokat. Kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Ízesítjük a sóval, borssal , római köménnyel.
Beletesszük a babot( ha nem konzervet használunk, akkor lásd.fent),felöntjük 2 deciliter forróvízzel. Felforraljuk. Rátesszük a fedőt és 10 percig lassú tűzön főzzük. ( Ha levesesebben szeretnénk, nyugodtan öntsünk rá több vizet, így természetesen módosulhat a főzési idő.
Ráütjük a tojásokat, és fedő alatt addig főzzük, míg a tojásfehérje kicsapódik. Forrón tálaljuk. Lavash vagy Taftoon kenyér híján, a pita kenyérből készített kis zsebekbe kanalazzuk a babot, ecetes paprikát, paradicsomot és petrezselyemzöldet kínálunk mellé.
Noosheh Jan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?