Ha utazóként Iránban jársz, a legelső étel, melybe bármelyik étterem étlapján belebotlasz, az a kebab lesz. Nyársra húzott, faszénen sütött hús. Biztos vagyok benne, ha egyszer megkóstolod az iráni kebabot, rá fogsz ébredni, hogy ez a legjobb a világon!
Utazásod során , attól függően melyik iráni városba utazol, különböző ízű és típusú kebabokat kóstolhatsz. Az utazók többsége imádja a kebabot, bár bevallom, 2 hét eltelte után azért már bármire hajlandó vagy, csak ne megint kebabot kelljen enned.:) Tulajdonképpen , ha valaki nem ismeri a perzsa konyhát, könnyen azt hiheti, hogy csak kebabból áll. Mert ebbe botlassz úton-útfélen. Ha egyszer majd megrendezik a piknik világbajnokságot, garantálom ,hogy Irán nyeri majd ,toronymagasan!:) És hát mi mást is süthetnének a pénteki piknikek alkalmával, ha nem kebabot! De nincs ezzel semmi baj, ez egy szerethető, kedves népszokás:)!
A különböző ízesítésű kebabokat rizzsel vagy kenyérrel tálalják fel. Amit szinte mindig ott találsz a tányéron a kebab mellett: friss zöldfűszerek-(elsősorban petrezselyem, menta, perzsa bazsalikom),sült paradicsom, hagyma, paprika(felfel) ecetes lila káposzta, ecetes uborka, olívabogyó.
Vegyük sorra a kebab fajtáit:
-
Talán a legnépszerűbb a Joojeh Kebab, mely csirkehúsból ( általában csirkemell, vagy szárny)készül.
2. Kebab Koobideh, darált marhahúsból, bárányból vagy csirkéből készül.
3. Kebab Barg , darált marha bélszín és darált birkalábszár keverékéből készül.
4. Shislik(az én nagy kedvencem!) grillezett bárányborda.
5. Kebab Torki-török kebab ,iráni stílusban, pitában tálalva. Csirke és birka húsból egyaránt készülhet.
6. Kebab Chenjeh -darabolt, pácolt marhahúsból készül
7. Mahi Kebab -Grillezett hal, a Kaszpi-tenger és a Perzsa-öböl partvidékének jellegzetes étele.
8. Torsh Kebab, marinált grillezett marha, birka vagy csirkehús. A csirkés változat receptjét a következő alkalommal osztom meg veletek!
9. Jigar-Májkebab
10. Kebab Bakhtiari-Joojeh Kebab és a Kebab Barg kombinációja
11. Kebab Soltani-a Kebab Koobideh és a Kebab Barg kombinációja
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Remélem sikerült felkeltenem érdeklődésedet, a kebabok iránt. Recepteket, hozzávalókat ezúttal szánt szándékkel nem írtam, mert nyáron majd sorra vesszük mindet! A következő alkalommal a Torsh Kebab receptjével várlak! Látogasd meg a blog Facebook oldalát is!
Vélemény, hozzászólás?