A Kebab Koobideh talán az egyik legkedveltebb, legnépszerűbb iráni kebab, a Joojeh( csirke) kebab után. Csütörtök és péntek esténként a Kebab Koobideh illata tölti be az iráni városok utcáit. Tavasztól őszig, nincs olyan perzsa ember, aki ne vágyódna ki a szabadba, egy kis kebab sütögetésre.
A családfő feltekerve, hóna alá csapja kedvenc piknikes szőnyegét, és családostul felkerekednek, hogy valamelyik városi park ,szép zöld gyepén piknikezhessenek. Mivel a szőnyegre cipővel rálépni tilos, a szőnyeg egyik szélén szépen sorban gazdáikra várakoznak a cipellők, papucsok,ki miben érkezett.
A piknik nélkülözhetetlen felszerelései: műanyag kosár,melyben remekül megfér egymással a teafőző, a kebab sütő( a nélkülözhetetlen legyezővel), és a tálaláshoz szükséges kellékek. ( Jól felkészült ‘versenyzők ‘ árnyékot adó sátrat is visznek magukkal, hiába no, a piknikezésre, ma már külön iparág épül. És ennek kapcsán megszületett az a tiltó tábla is(only in Irán!) melyen egy áthúzott sátor látható, melynek jelentése:ezen a szép zöld gyepen, piknikezni Tilos!) No meg a vízipipa. És mi más is lehetne a menü, mint a kebab, melynek alapanyagát már előző nap gondosan bepácolták. Ahogyan egyre magasabban kúszik az égre a Nap, szépen lassan , a sülő kebabok illata elnyomja a virágok illatát.
Ha elkészült a kebab, a nyársra ráhajtanak egy szelet perzsa kenyeret, és ezerszer begyakorlott mozdulattal lehúzzák a nyársról a kebabot. A hús szaftját és aromáját beissza a kenyér, és nincs szó, mellyel elmondhatnám, micsoda élvezet, egy ilyen forró, illatos kebabbal teli perzsa kenyeret a magadénak tudni. Ülsz a szőnyegen, belemarkolsz a szeletelt hagymába, a savanyított lila káposztába, vagy a tárkonyos túladagolástól szenvedő ecetes uborkába,és úgy érzed, ez a földi mennyország! A kosár mélyéről előkerülnek a mentás joghurtitalok, műanyagpalackba zárva a könnyű emésztés titka. Fogyasztás előtt alaposan felrázandó, és nem tudom miért, de valahányszor meglátok egy palacknyi Doogh-ot, mindig a Damavand csúcsa jut eszembe.
A Damavand tűzhányó, Irán legmagasabb pontja, 5771 méter. Az ősi perzsa mítoszok szerint, sok száz évvel ezelőtt Arash ,az Íjász nyila ,átszáguldotta egész Közép-Ázsiát, kijelölve Irán keleti határát. Irán csatát vesztett ősellensége-Turán ellen-és a turániak ahelyett, hogy maguk vonták volna meg a leigázott nemzet új határát, úgy rendelkeztek, hogy a határ körös-körül egy nyíllövésnyi távolságra legyen a Damavand csúcsától.
A hegyet tartják a Perzsa-Birodalom szívének, és a perzsa mitológia majdhogynem szakrális jelentőséggel ruházza fel.
Belemarkolsz a szabziba, és kiválasztasz magadnak egy grillezett paradicsomot is. Megszórod még egy kis őrölt cserszömörcével, meglocsolod illatos citrommal,és nem akarsz mást, csak ott ülni, és lehunyt szemmel élvezni ezeket az ízeket. Aztán iszol még egy kis forró, méregerősre főzött teát, a mellé kínált mézédes datolya elomlik a szádban,majd a még izzó faszén parazsától felizzó vízipipa aromás füstje tölti be a teret. A csutora körbejár, s közben beszélgettek. Megszűnik a tér és az idő, csak te vagy, (meg akikkel testvériesen osztozol a pipán,)az itt és most, a virágzó fák, a virágok, és Teherán kék ege. Az Alborz hósipkája elolvadt. A büszkén ,oszlopokon lobogó nemzeti trikolórt lengeti a tavaszi szél, az a szél, mely minden tavasszal kisöpri ki a városból a szmogot, vidáman nyargalászva felkapja az illatokat,és csak viszi, viszi messzire, egészen az orrodig, hogy tudd, hogy emlékezz, hogy ne feledd soha, a perzsa szentháromságot:Tavasz, Piknikek, Kebabok. Pont , mint az Ízek ,Imák, Szerelmek. De mégis máshogy…….
Kebab darált marhahúsból-Kebab Koobideh
Hozzávalók:
1 kg darált marhahús( minimum kétszer átdarálva)
5 fej salátahagyma lereszelve
2 t.k só( a mennyiség ízlés szerint változhat)
1 t.k őrölt fekete bors
2 t.k őrölt sumac
2 e.k forrázott sáfránylé
Muzsika: Shadmehr Aghili -Vares
Elkészítés:
- Nyomkodjuk ki alaposan a hagyma levét, borítsuk ki, nem lesz rá szükségünk, csak a hagymapépet fogjuk felhasználni.
- Tegyük egy nagy tálba a húst.
- Adjuk hozzá a hagymapépet, és a fűszereket. Kezünkkel dolgozzuk , gyúrjuk össze jó alaposan.
- Takarjuk le frissen tartó fóliával és tegyük a hűtőbe, 8-12 órára.
- Kezünkkel dolgozzuk rá a húst a nyársra.
- Ha már izzik a faszén a grillen, süssük készre a kebabokat. Hogy hogyan? A blog Facebook oldalán megnézheted. Muszáj lesz odakattintanod,na..:-)
Grillezett paradicsommal, paprikával , szeletelt salátahagymával , citrommal, és friss zöldfűszerekkel körítve tálaljuk. Kínáljunk hozzá egy kis tálkában sumac-ot. És ne felejtsük el a finom, illatos, sáfrányos főtt rizst sem!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt jártál! Várlak legközelebb is! Ha már a Facebookon jársz, térj be hozzám egy teára!
Vélemény, hozzászólás?