Észak-Irán tradicionális étele, a Kaszpi -tengerben élő fehér halból(Mahi Sefeed) készül és ország szerte népszerű. Emlékeimben még él az íze, tényleg nagyon finom hal, sajnálatos, hogy itthon nem lehet beszerezni. De vigasztalódjunk, itt van nekünk helyette a pisztráng, melyet szinte bárhol beszerezhetünk.
Ez a töltött hal majdnem ugyanúgy készül, mint a Perzsa aszalt gyümölcsökkel töltött pisztráng sáfrányos vajban sütve -Mahi-ye tu por ba anar , azzal a különbséggel, hogy a tölteléket hagymával és apróra vágott zöldfűszernövényekkel ízesítjük, valamint csak borbolyát adunk hozzá.
Mahi Shekam Por
Hozzávalók
2 kisebb pisztráng,
2 citrom leve vagy 1 dl limelé
só
1 t.k őrölt szárított gyömbér
2 e.k forrázott sáfránylé
3 e.k borbolya ( megmosva, 10 percre beáztatva, lecsepegtetve)
5 e.k gránátalma sűrítmény
1 fej salátahagyma apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma zúzva
500 g petrezselyem, koriander , friss vagy szárított görögszéna , vagy menta.
10 dkg vaj
olívaolaj
10 dkg darált dió
Elkészítés
A halat alapos tisztítás után papírtörlővel megtöröljük, tálba tesszük,kívül-belül besózzuk, alaposan meglocsoljuk citrom vagy lime levével(a hasüreget is).
A sütőt melegítsük elő 180 C-ra.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd süssük aranybarnára a hagymát, szedjük ki, tegyük félre.
Egy másik serpenyőben olvasszuk fel a vaj felét, tegyük bele az apróra vágott zöldfűszereket, néhány percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a sült hagymát, a borbolyát, a darált diót. Elkeverjük. Hozzáöntjük a gránátalmapasztát, ízesítjük sóval, borssal , a gyömbérrel. (nem szentségtörés, ha valaki tesz bele 1 teáskanálnyi cukrot). Összeforraljuk, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.
Olvasszuk fel a maradék vajat, adjuk hozzá a forrázott sáfrányt, keverjük össze.
Töltsük meg a halak hasüregét, majd tűt, cérnát elő, varrjuk össze. ( én ezúttal csak spárgával összekötöztem.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd fektessük rá a halakat. Kenjük meg mindkét oldalukat a sáfrányos vajjal, majd tegyük be a sütőbe 45 percre. ( félidőben vegyük ki, és locsoljuk meg a sáfrányos vajjal).
Forrón, sáfrányos főtt rizzsel tálaljuk.
Nooseh Jan!
Vélemény, hozzászólás?