Tartok tőle, hogy a világ legfinomabb sütőtökös desszertjét készítettem el, csak úgy véletlenül, mert gondoltam, idén már kezdeni kellene valamit, a tavaly novemberben vásárolt sütőtökkel. Agyrém, hogy nem volt időm rájuk…. No, mindegy is.. Eredetileg lekvárt akartam főzni belőle, de úgy kiütött a harmadik védőoltás, hogy vasárnap is még csak hálni járt belém a lélek, és úgy voltam vele, hogy csírátlanítson üvegeket órákon át , akinek hét anyja van……:) A sütőtökök viszont megfagyva várták sorsukat.
Ezért aztán feldaraboltam az egyik közepes méretű sütőtököt, kanállal kivájtam a magokat, meghámoztam, majd a húsát apróbb kockákra vágtam.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztottam 10 dkg ír vajat, rádobtam a sütőtököt, elkevertem , rálöttyintettem fél deciliternyi vizet, hogy le ne égjen. Rátettem a fedőt,és időnként megkeverve 35 percig főztem. Amikor már annyira puhára főtt, hogy szépen szétesett, ízesítettem 2 teáskanálnyi őrölt fahéjjal, 1 teáskanálnyi őrölt szerecsendióval, és elkevertem. És akkor jött a dilemma, hogy mézzel vagy eritrittel édesítsem-e?
Mindeközben épp egy sáfrányos kandiscukrot mártogattam a bergamottal ízesített teámba, villámcsapásként hasított belém, hogy mi lenne, ha a tököt kandiscukorral ízesíteném? Remek ötlet, de a sáfrányos kandiscukrot kincsként tartom és csak ünnepnapokon engedek meg magamnak néhány darabkát. Kinyitottam hát a hűtőt, és megláttam az alsó polcon árválkodó datolya és szőlőszirupot. ( Iránban a szőlőszirup vagy melasz-‘Shireh Angoor’ a törököknél ‘Pekmez’. )
Oh , mondok magamnak, meg vagyok mentve. Először csak két evőkanálnyi szőlőszirupot tettem a sütőtök pürébe, elkevertem és megkóstoltam, de kevésnek találtam. Így aztán beleöntöttem mind a 450 grammot, hisz egyszer élünk….Kevergetve még vagy 15 -20 percig főztem, míg jól besűrűsödött és a színe szép barna lett.
Mindeközben durvára daraboltam 15 dkg dióbelet, egy serpenyőben kissé átpirítottam , majd a főzési idő végén beleöntöttem a sütőtökbe és elkevertem.
Kissé hűlni hagytam, tálra szedtem , pisztáciával és dióval díszítve tálaltam.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?