Íme egy legújabb húsgombóc, a perzsa konyha húsgombócainak sorában. Egészen hihetetlen ízeket vonultat fel, friss fűszernövények , iráni pisztácia és gránátalma emelik trónra, a perzsa húsgombócok királynőjét, mely a tányéron ragyogva fog elkápráztatni minket. Egyébként jellegzetes kermáni étel. Perzsa laposkenyérrel vagy főtt , sáfrányos basmati rizzsel kell fogyasztani.
Rendkívül könnyen elkészíthető, a siker még annak is garantált, aki még soha semmilyen perzsa étel készítésével nem próbálkozott. Egyvalami állíthat csak meg minket ha el szeretnénk készíteni, ez pedig a pénztárcánk, a hozzávalók borsos ára miatt. Nekem most csak marhahúst és pisztáciát kellett vennem, minden más volt otthon, de ha valakinek minden be kell szereznie hozzá, nos, annak igen csak zsebbe kell nyúlnia. Pisztácia-1200, gránátalma sűrítmény 2300, marhahús 1700, zöldfűszerek 2500, hogy csak a legfontosabbakat említsem.
Vegyük akkor sorba a hozzávalókat, aztán elmesélem, hogyan készül a legfinomabb iráni húsgombóc, a Kufteh Pesteh.
Hozzávalók
Muzsika:Sohrab Pakzad egyveleg
20 dkg héjas sótlan pisztácia
1 kg darált marhahús
1 nagyobb salátahagyma apróra vágva
2 szelet kenyér kissé beáztatva, szitán átnyomkodva, mintha fasírtot csinálnánk
1 db tojás
1/2 t.k só
1/2 t.k bors
4 e.k olaj
Fűszernövények:
1 csokor petrezselyem apróra vágva
1 csokor koriander apróra vágva
1/2 csokor bazsalikom apróra vágva
1/2 csokor tárkony apróra vágva
1/2 csokor újhagyma zöldje apróra vágva
Máz
8 e.k gránátalma sűrítmény
2 e.k olívaolaj
4 e.k méz
4 e.k víz
csipetnyi só
A díszítéshez
pisztácia pálcika
gránátalma magok
Elkészítés
A pisztáciát daráljuk meg, öntsük tálba, tegyük félre.
Tegyük egy késes aprítógépbe a beáztatott kenyeret, a zöldfűszereket, az őrölt pisztáciát és alaposan aprítsuk össze, míg egynemű masszává nem válik. Adjuk hozzá a darált húst, a tojást, ízesítsük sóval, borssal, majd ismét keverjünk rajta egyet. Öntsük tálba, a kezünkkel jól dolgozzuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.
Egy nagyobb, mélyebb tepsibe öntsük bele az olajat, oszlassuk el egyenletesen.
Formázzunk a húsos masszából közepes méretű húsgombócokat, tegyük a tepsibe. Ha van szórófejes olajadagolónk, spricceljük meg olívaolajjal a gombócokat, ha nincs, ecsettel óvatosan kenjük meg. Toljuk a sütőbe és süssük 20 percig.
Miközben sül , készítsük el a mázat. Ehhez öntsük tálba a gránátalma sűrítményt- folytonos keverés mellett-csorgassuk bele az olívaolajat, a mézet. öntsük hozzá a vizet, ízesítsük a sóval, keverjük el jó alaposan. Tegyük félre. Vegyünk elő egy kenőtollat vagy ecsetet.
A sütési idő leteltével, vegyük ki a sütőből a tepsit, és egy ecsettel egyenként, alaposan kenjük be a húsgombócokat a mázzal, egészen addig,míg az összes máz el nem fogy.
Toljuk vissza a sütőbe 5-10 percre a húsgombócokat, míg a máz szépen rásül.
Vegyük ki a sütőből , a gombócokat szedjük tálra. A tepsiben visszamaradt szaftos mázat szűrjük át, öntsük a gombócokra. Díszítsük a tetejét gránátalmamaggal és pisztáciapálcikával. Melegen, kenyérrel vagy főtt ,sáfrányos basmati rizzsel tálaljuk. Kínáljunk mellé bármilyen idénysalátát.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?