A mostani recept egy előétel, s mivel el van árasztva a piac sörretekkel, éppen aktuális.
A retekgyökér elsősorban B1 és C -vitamin forrás, ezen kívül kalciumot , magnéziumot, káliumot, foszfort és niacint tartalmaz. A retek jótékony hatása, hogy az epetermelés serkentése lévén elősegíti és szabályozza az emésztést, megszünteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését is.
Mint minden Boranit(joghurttal készült zöldséges mártogatós)úgy ezt is a nagy iráni lakomák kezdetén tálalják fel, amolyan étvágyhozóként.
Maga a név-Borani-Pooran(Boran)-tól származik, aki Szasszanida király-Khosrow Parviz -lánya volt, és 630 körül, kényszerből került trónra, egy zűrzavaros időszakban.
Ő volt az első nő, aki több ,mint 1300 évvel ezelőtt -ha rövid ideig is-uralta Perzsiát.
Szerette a különleges, joghurtból készülő ételeket ,ezért elrendelte, hogy ezeket az ételeket hívják Poorani-nak, ebből lett később a Borani -elnevezés.
( A történelmi háttér adatokért és a kiigazításért köszönet Sárközy Miklósnak!)
Én mindig képes voltam túl sokat enni belőle, előétel ide vagy oda, aztán meg állhattam kínosan mosolyogva a perzsa szőnyeg szélére, amiért a többi ételt csak piszkálgattam. Ilyenkor húztam elő , mint nyulat a cilinderből, a megmentőmet-a férj személyében- akivel képes voltam egész este űzni az én kedvenc kis társasjátékomat,melynek neve:cseréljünk tányért. Hopp, mikor nem figyelt senki, elvettem tőle az ő üres tányérját,és kezébe nyomtam az én ételekkel teli tányéromat. Így ő kénytelen volt dupla mennyiséget enni. Néha kíméltem,és nem szedtem mindenből. Néha meg rútul megtömtem. Aztán cserébe egész este hallgathattam,hogy, megmondtam, hogy ne egyél annyi Borani-t. Ühüm,feleltem mindig teli szájjal, egy újabb adag Borani felett. Ha spenótos vagy padlizsános Borani is volt,na akkor volt végem! És ezt a kettőt azóta is imádom.
Ennek az ételnek a lelke a kiváló minőségű, sűrű, magasabb zsírtartalmú joghurt. Néha úgy érzem az itthon megvásárolható joghurtokkal büntetnek minket,a minőségük silány, az ízüket meg inkább hagyjuk.
Ha valaki be tud szerezni török joghurtot az mázlista, aki nem, annak ajánlom a Sparban kapható görög natúr joghurtot, határeset, ha nincs más , a semminél az is jobb. Ne sajnáljuk rá a pénzt , higgyük el, minőséget főzni, csakis minőségi alapanyagokból lehet!
A retek vásárlásnál szúrós tekintettel kértem a zöldségest, le ne vágja a leveleit, majd én, otthon eltávolítom . Imádom ugyanis a szárcsonkok rajzolatát. Egyszerűen meseszép. Olyan, mintha kövirózsa lenne. Íme:
Eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha felosonnék a fiam szobájába a temperáért, és retek nyomdát kreálnék? Na, majd ha nem figyel senki. Legalább önmagunkhoz legyünk őszinték, ebben a korban retek nyomdázni?:) Na, azért egyet félre teszek, hátha.
Joghurtos sörretek mártogatós
Hozzávalók:
1 nagy doboz (400 g) natúr joghurt(török vagy görög)
3 db sörretek,hámozva, szeletelve
1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva
1 nagy csokor snidling, apróra vágva
1e.k szárított menta( ha valaki szereti a frisset, tehet bele)( a puffasztó hatás mérséklésére, segíti az emésztést)
1 nagy fej salátahagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, zúzva
1 fél t.k őrölt kurkuma
Ha valaki szereti a chilit, a végén szórhat rá, amennyit csak akar.
Só, őrölt fekete bors( ízlés szerinti mennyiségek)
3 e.k olívaolaj
Víz
Elkészítés:
Forraljunk vizet egy edényben. Tegyük bele a retkeket, adjunk hozzá egy csipetnyi sót, és 5 percig hagyjuk fürdőzni a retkeket. Nem kell rátenni a fedőt, így eltávozhatnak a puffadásért felelős anyagok. Szűrjük le, tegyük félre.
Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk aranysárgára. Ha már szép a színe, mehet hozzá a fokhagyma, és a kurkuma.
Hozzáadjuk a retkeket,ízesítsük sóval és borssal. Óvatosan keverjük, ne törjön össze.
Mehetnek rá az aprított zöldfűszerek,keverjük el alaposan. 10-15 percig pároljuk. Tegyük félre, hogy kihűljön.
A joghurtot öntsük egy tálba, keverjük el. Adjuk hozzá a zöldfűszeres retket, ismételt keverés következik. Kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk. Adhatunk még hozzá petrezselymet és snidlinget is. Fél órára mehet a hűtőbe.
Tálalás pitával ,rozskenyérrel, stb.. Ki mit szeret.
Nooseh Jaan!
( Osonok a temperáért:))
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Főzz velem legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?