„Az Amerikai Rákkutatási Intézet listáján, mint rákellenes étel szerepel a római saláta, de ez csak egy a sok pozitív hatásból.
Naponta 10 dkg római saláta elfogyasztása már fedezi egy felnőtt ember napi K-vitamin szükségletének másfélszeresét. De magas a C-vitamin, az A-, a B1-, B2-, B3- és B6-vitamin tartalma is. Ezenkívül még jelentős folsav, mangán, és króm található benne. A kalória tartalma alacsony, ugyanakkor jelentős mennyiségű rostot lehet vele bevinni a szervezetbe. Ez a magas rosttartalom segít eltávolítani a vastagbélben felhalmozódott epesókat, ezáltal epetermelésre serkenti a szervezetet, ami még több koleszterin lebontásával jár. Így egyszerre két jótékony hatását fejti ki.
Naponta 10 dkg római saláta elfogyasztása már fedezi egy felnőtt ember napi K-vitamin szükségletének másfélszeresét. De magas a C-vitamin, az A-, a B1-, B2-, B3- és B6-vitamin tartalma is. Ezenkívül még jelentős folsav, mangán, és króm található benne. A kalória tartalma alacsony, ugyanakkor jelentős mennyiségű rostot lehet vele bevinni a szervezetbe. Ez a magas rosttartalom segít eltávolítani a vastagbélben felhalmozódott epesókat, ezáltal epetermelésre serkenti a szervezetet, ami még több koleszterin lebontásával jár. Így egyszerre két jótékony hatását fejti ki.
Magas K-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti és védi a csontokat, ezáltal csökkenti a csonttörések lehetőségét. A vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik, erről a magas káliumtartalom tehet. Segíti az Altzheimer-betegség gyógyítását, és a májbetegségek kialakulásának esélyét is minimalizálja.
Bármihez párosítod, az anyagcsere-pörgető hatása megmarad, tisztítja a bélrendszert, megszabadít a káros anyagoktól, ezáltal remek fogyókúrás zöldség. A levelei sokkal tartósabbak, mint egy sima fejessalátáé. Jól tűri a mosást, a darabolást, ráadásul nem barnul, és nem fonnyad meg.Nyersen, a hűtőben, jól zárható tasakban akár két hétig is eláll, így nem kell azonnal felhasználnod az egész salátát.”
Iránban a zöldségárusok standjain hegyekben roskadozik a római saláta. Rendkívül kedvelt salátaféle, elsősorban szívsalátaként ( a külső levelektől megfosztva) találkozhatunk vele. Kedves teheráni szomszédom, rendszeresen küldött ajándékba nekünk salátaszíveket, bevallom, ez a gesztus mindannyiszor meghatott . Végtelenül kedves ajándék volt, akárcsak a tahdig, melyből vendégségben mindig nekünk járt a legnagyobb darab.
Ez a saláta természetesen sokkal több joghurttal készül, mint a fotón, de ha összekevertem volna, kicsit sem lenne fotogén.
Rettenetesen egyszerű elkészíteni, és ahogy az lenni szokott, a végeredmény rendkívül finom. Nem kell hozzá különleges fűszerek után rohangálni, minden hozzávaló könnyen beszerezhető. És jó hír, hogy a római saláta olcsóbb a jégsalátánál, melynek mostanság eléggé horror ára van. Úgyhogy, minden szempontból jobban járunk , ha a római salátára esik a választásunk.
Joghurtos római saláta
Hozzávalók
Muzsika: Paul Young-Everytime You Go Away
3 római saláta szív
Öntet:
2 gerezd fokhagyma zúzva
2 e.k őrölt szárított menta
2 e.k lime lé
60 ml olívaolaj
1 t.k só
1/2 t.k őrölt bors
500 g sűrű natúr joghurt( jól behűtve)
Elkészítés
Egy nagyobb tálba vizet töltünk, beleöntünk 2 evőkanálnyi 10%-os ecetet, elkeverjük. Beletesszük a salátaszíveket. 10 percig áztatjuk, kivesszük, lecsepegtetjük, papírtörlővel megszárogatjuk. Vékony csíkokra vágjuk, tálba tesszük.
Egy másik tálba beleöntjük a joghurtot, ízesítjük a fűszerekkel. Belecsorgatjuk az olívaolajat, elkeverjük.
Beleszórjuk a salátát, óvatosan átforgatjuk. Betehetjük egy órára a hűtőbe, de akár azonnal is tálalható.
Sült húsok mellé is kiváló.
Noosheh Jan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?