Nagyon régóta szerettem volna már megfőzni ezt a sűrű, főzelékszerű, minden ízével csábító, különleges ízű levest. Isteni, egyszerre savanyú és sós, imádom!
Most, hogy az utak mentén, messziről piroslik a csipkebogyó, nem volt kérdés, hogy elkészítem.
Senki se gondolja, hogy most aztán mehet órákig csipkebogyót gyűjtögetni, mert az a jó hírem van, hogy csak a legközelebbi DM üzletig vagy patikáig kell elballagni, és venni egy zacskónyi(10 dkg) csipkehús termést.
A feketeszemű babot helyettesíthetitek apróbb szemű , fehér babbal. ( Feketeszemű bab lelőhelyek: Ázsia Bt, Kohinoor Bazár, Szép kis India, Turul Török Élelmiszer.)
A tradicionális recept szerint, aszalt meggyet és kajszibarackot is kellett volna tennem bele, de mindkettőt kihagytam, mert aszalt barackom még csak akadt , de meggyből csak mirelit volt itthon. Így most aztán, az általam kissé módosított recept alapján elkészített levessel ismerkedhettek meg.:)
Maga a leves nagyon egyszerű, mondhatnám, hogy kezdő szint.:) Hagyma sütéssel indítunk, majd ahogyan az már lenni szokott, hozzáadjuk a rizst , felöntjük vízzel és fedő nélkül főzzük, míg a rizs szétesik, ez fogja adni a levesünk sűrűségét. Ez az alap, a többit majd lejjebb elmesélem.:) Ezúttal különös módon semmiféle zöldfűszerre nem lesz szükségünk, ash ide vagy oda.
Amire viszont nagy szükségünk van, az egy jó forró tea és valami jó muzsika, most épp Sohrab Pakzad bársonyos hangja ringat….
Csipkebogyó leves húsgombóccal -Gildik Ash
Hozzávalók:
A leveshez:
2 nagyobb fej saláta hagyma vékonyra vágva
olaj
só , bors ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
15 dkg csipkehús
15 dkg feketeszemű bab( egy éjszakára beáztatva, leszűrve)
15 dkg jázmin rizs
10 dkg dióbél darabolva
forralt víz
2 e.k cukor
10 dkg reshteh tészta( spagettivel helyettesíthető)
A leves tetejére olajban pirított menta( nana dagh)
A húsgombócokhoz
30 dkg darált marhahús
1 fej saláta hagyma lereszelve
só, bors , ízlés szerint
1 t.k kurkuma,
1 t.k curry
olaj a sütéshez
A húsgombócok készítése nem túl bonyolult, a hagyma levét nyomjuk ki, tegyük félre, nem lesz rá szükségünk. A húst tálba tesszük, ízesítjük a fűszerekkel, apró húsgombócokat formázunk, kevés forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük, félretesszük.
Elkészítés
A csipkebogyót tálba öntjük, felöntjük annyi langyos vízzel amennyi ellepi, 30 percig állni hagyjuk. Az áztatólével együtt lábosba öntjük, és fedő alatt , 30 percig főzzük. Levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, félretesszük.
A beáztatott babot leszűrjük, edénybe öntjük és annyi vízben amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. ( fedő alatt főzve, forrástól számított 1 óra)
Közben egy nagyobb edénybe olajat hevítünk, beletesszük a hagymákat, aranysárgára sütjük. Megszórjuk a kurkumával, meghintjük sóval, elkeverjük. A sült hagyma felét papírtörlőre szedjük, félretesszük.
A jázminrizst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a lábosban hagyott sült hagymához, elkeverjük, felöntjük annyi forró vízzel amennyi bőven ellepi. Ízesítjük egy kevéske sóval, borssal. Nem kell rátenni a fedőt, kevergetve( kisebb tűzön) addig főzzük, míg a rizs szépen el kezd szétesni( 30-35 perc).
Beleöntjük a pürésített előfőzött csipkebogyót, beleszórjuk a diót, és néha megkeverve még 30 percig főzzük.
Hozzáadjuk a puhára főtt, leszűrt babot, az elősütött húsgombócokat. Óvatosan elkeverjük, ha szükséges önthetünk még hozzá 1-2 dl vizet. Most mehet bele a cukor, némi só és bors is, ízlés szerint.
Beletesszük a reshteh tésztát, 15 percig főzzük( a tészta vizet fog felvenni, figyeljünk, és ha szükséges megint önthetünk 1-2 dl vizet hozzá)
Ha megfőtt a tészta készen is vagyunk.:)
Tálalásnál mehet a tetejére az olajban pirított menta és a félretett sült hagyma( az enyémen azért nincs most, mert idő előtt felfaltam:))
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?