A fenti, címben szereplő kérdést, kisfiam , a 7 évesek minden bölcsességével szegezte nekem , sok évvel ezelőtt,egy közös reggelizés alkalmával. Épp padlizsános joghurtot tömtem volna magamba, ám félúton megállt a kanál a levegőben. -Tessék? -kérdeztem vissza, hogy időt nyerjek.
-Anya, a retek az zöldség vagy pirosság?-hangzott a kérdés rendületlenül. Szóra nyitottam számat, de a kis filozófus megelőzött. -Nem ér azt felelni, hogy piros zöldség! Na , nesze anyuka! Felelje szépen ha kérdeznek!(persze ,apád ilyenkor sosincs itthon) Ö,ö, izé…. Azon morfondíroztam vadul, miért is nem a gólyás kérdést tette fel, arra már volt időm felkészülni. Vagy miért nem azzal foglalkozik, merre száguldozik Thomas ,a gőzmozdony, Sodor szigetén a barátaival….Mély magyarázatba kezdtem,kiselőadást tartottam a retek jótékony hatásáról, gazdag C-vitamin tartalmáról, gondolatban már faragták a szobromat, amiért ennyire remekül sikerült kivágnom magam. Nagyot kortyoltam a teámból,hátha eszembe jut még valami. Mit is mondjak neki, hogy el ne vegyem a kedvét, az effajta szabad gondolkodástól?
-Anya, nem válaszoltál,csak mellébeszéltél.
-Neeeem? Jó, akkor, szerintem zöldség!
-És pirosság is!
-Rendben, megbeszéltük. Egyéb kérdés?
-Mehetek játszani?
-Mehetsz, de előbb fogmosás!
Elviharzott, én meg ott maradtam a konyhában, meredten néztem a nagy tál retket az asztalon s azon tűnődtem, most akkor tényleg: A retek az zöldség vagy pirosság???
Joghurtos hónapos retek saláta
5 csokor hónapos retek ,
1 kisebb fej lilahagyma vékonyra szeletelve
só, Őrölt fekete bors
2 doboz (4 dl-es natúr joghurt)
Nem lesz bonyolult az elkészítése , ígérem. De még mielőtt elkezdenénk, gondoskodjunk a mai muzsikáról. Edvin Martontól hallgatom a Wind of Spring c. feldolgozást, mely nem más, mint az ismert népdal, a Tavaszi szél vizet áraszt. S , hogy miért éppen ezt ajánlom most? Ha rákerestek a blog Facebook oldalára, kiderül. Az ott megosztott, varázslatos videó címe is tavaszi szél. Remélem tetszeni fog mindenkinek!
Ha már mindenki dúdol, netalán énekel, „virágom, virágom”szeleteljük fel karikákra a retkeket, mert az élet, nemcsak nóta , dolgozni is kell:)
Tegyük egy tálba a hagymával együtt , sózzuk be, hagyjuk állni 1 -2 órát . Nem kell megijedni, levet fog ereszteni,melyet öntsünk le róla. „Zöld pántlika könnyű gúnya”-énekelném, mikor benéz a fiam a konyhába, ajkát elhagyja egy őszinte fohász az ég felé:-Úristen,(tekintetében -anyám megőrült) majd rám zárja az ajtót. New generation…Na, nem baj. A joghurtokat egy tálban simára keverem egy mokkáskanálnyi sóval és egy csipetnyi őrölt fekete borssal. Ráöntöm a hagymás retekre, alaposan elkeverem,s beteszem a hűtőbe 1-2 órára ,hogy az ízek összeérjenek. Pirított rozskenyérrel tálalom.
Nooseh Jaan!
Kedves olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Visszavárlak!
A blog oldaláról valami miatt nem tudsz átugrani a Facebook oldalamra, a hiba elhárításán már dolgozom, kérlek, ha egyébként is fent vagy, a saját oldaladról keress rám!
Vélemény, hozzászólás?