Remélem, hogy a Fesenjan szó hallatán mindenkinek beugrik, a perzsák méltán híres raguja, mely a taradiciók szerint kacsából vagy csirkéből készül. (ha mégsem, ide kattintva megismerkedhetsz vele.Perzsa ételek királya-diós gránátalmás csirkeragu- Khoresh Fesenjan/ Számtalan Khoresht(ragu)létezik Iránban, és bármily meglepő, a Fesenjan-nak van egy halból készíthető verziója is.
Nagyon egyszerűen elkészíthető,rendkívül ízletes étel. Érdemes kipróbálni, viszont nem érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, mert igazán csak frissen jó!
Halragu diós gránátalma szószban-Khoresht-e Mahi Fesenjan
Hozzávalók:
30 dkg finomra darált dió
4 e.k vaj
forró víz
1 dl csirke vagy marhahús alaplé
6 e.k gránátalma sűrítmény
só és bors ízlés szerint
3 nagyobb halfilé(tőkehal, tilápia,sügér, kisebb darabokra vágva
Muzsika:Evan Band- To Ke Maroufi
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben olvasszunk fel 2 evőkanálnyi vajat. Öntsük bele a diót, kevergetve pirítsuk néhány percig, vigyázva, nehogy megégjen. Öntsük fel annyi forró vízzel amennyi ellepi,öntsük hozzá a húsalaplevet, a gránátalma sűrítményt,keverjük el. Ne fedjük be, lassú tűzön főzzük míg a szósz színe sötétté válik(1 óra)
Közben a maradék vajat olvasszuk fel, és óvatosan forgatva pirítsuk meg benne a halakat. Szedjük ki, tegyük félre.
Ha a szószunk színe már sötét , az állaga pedig elég sűrű, óvatosan tegyük bele az elősütött haldarabokat, ízesítsük sóval, borssal, és 10 percig főzzük.
Természetesen az elmaradhatatlan főtt rizzsel tálaljuk.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt máskor is!
Vélemény, hozzászólás?