A Baghlava az édességek királynője, ünnepi lakomák sztárja, terített asztalok ékessége. Iránban jellegzetes gyémánt alakúra szeletelve, rózsás cukorsziruppal gazdagon meglocsolva, kardamommal ízesítve,pisztáciával meghintve tálalják fel. Minden iráni tartománynak megvan a jellegzetes baghlavája,Yazd és Qazvin városa híres a baghlavájáról.
A Baghlava Yazdi Yazd jellegzetes süteménye. Kardamommal és rózsavízzel ízesített mandulalisztből készül, gyönyörű színét ,a tetejére csorgatott sáfránnyal színezett és rózsavízzel illatosított cukorszirupnak köszönheti. Természetesen zöld pisztáciával megszórva illik tálalni.
Perzsa Baghlava Sütemény-Baghlava Yazdi
Hozzávalók:
Muzsika:Farzad Farzin-Kharabesh Kardi
A tésztához:20 dkg mandulaliszt
25 dkg finomliszt
2 t.k sütőpor
10 dkg kristálycukor
2 t.k őrölt kardamom
3 e.k rózsavíz
20 dkg vaj
6 egész tojás
A cukorsziruphoz:
20 dkg cukor
2 e.k méz
1 dl víz
fél t.k sáfrány
6 e.k rózsavíz
A sáfrányt egy csipetnyi cukorral mozsárba tesszük, megőröljük. Bögrébe szórjuk, leforrázzuk,állni hagyjuk míg a szép színét kiengedi.
A vajat tálba tesszük, hozzáöntjük a cukrot, fakanállal kikeverjük. Egyenként beleütjük és hozzákeverjük a tojásokat. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert finomlisztet, elkeverjük. Hozzáadjuk a mandulalisztet, ízesítjük a kardamommal és a rózsavízzel, elkeverjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra, míg melegszik, elkészítjük a cukorszirupot.
Ehhez a cukrot egy lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, elkeverjük, míg a cukor feloldódik. Feltesszük a tűzre és addig főzzük, míg gyöngyözve forr és sűrű szirupszerű nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a sáfrányt, a rózsavizet. Belecsorgatjuk a mézet, összeforraljuk, levesszük a tűzről.
A tésztánkat egy kisebb sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk,és 35-40 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és még melegen felvágjuk. Fogvájókkal kissé szétnyitjuk, hogy a cukorszirup majd a szeletek közé tudjon folyni. Ráöntjük a szirupot(fontos, hogy a sütemény és a szirup is meleg legyen),fakanállal elsimítjuk , akár többször is, hogy szép egyenletesen bevonja a tetejét . Állni hagyjuk míg meghűl és alaposan magába szívja a szirupot. Pisztáciával meghintve, tea mellé tálaljuk.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán egy remek kis társaság tagja lehetsz! Várunk!
Vélemény, hozzászólás?