Ha valaki első hallásra bizarrnak tartaná a fent nevezett salátát, ne tegye, mert ez a saláta , a saláták salátája, a saláták királynője, és még sorolhatnám….. Azt, hogy mennyire isteni finom a gránátalma az uborkával, azt mindenki döntse el maga, miután elkészítette és megkóstolta ezt a különlegességet!
Az Iránban töltött évek alatt, valahányszor vendégségbe mentünk, mindig izgatottan vártam az iráni háziasszonyok újabb és újabb salátaremekeit. Őszintén bevallom, a tésztasaláta volt a kedvencem. Leginkább kisfiam iskolai ünnepségeinek büféjét imádtam, úgy portyáztam asztaltól-asztalig, mint Nagy Sándor az ősi Perzsiában…
Kisfiam osztálytársainak szülei, olyan ételeket sorakoztattak fel büféasztalaikon, hogy nem volt annyi kuponom, vacsorajegyem, hogy végigkóstolhassam az összeset. Míg a pasik a német perecért és virsliért álltak sorba, én a saláták világába merültem el.
Náluk jobban, már csak a szomszédasszonyom főzött, egyszer , egy péntek este 23 órakor , csak úgy becsengetett egy tálcányi tabrizi koofteh-vel…..
Hát, le vagyunk fényképezve a gyerekkel, ahogyan félálomban, az ágyban félig ülve, félig fekve, csak úgy kézzel, boldogan faljuk a tabrizi húsgombócot,( pedig tárkonyos volt, )de akkor is, mert az igazán csak frissen jó, és bár tudtam, a gombóc egész éjjel keresi majd a helyét a gazdatestben:) nem lehetett neki ellenállni. És az a szalmakrumpli azzal a paradicsomszósszal…
Nos, ettől a tüneményes Simintől tanultam ezt a salátát is.
Gránátalmás uborkasaláta
Hozzávalók
2 db kígyóuborka(nem kell hámozni,) kissé vastagabb karikákra vágva( természetesen Iránban a helyi uborkából készül.)
1 fej lilahagyma karikákra vágva, gyűrűire szedve
1 nagyobb gránátalma magozva
1 t. k őrölt szárított menta
1 csokor friss menta levél apróra vágva
Öntet
3 lime leve
2 t. k olívaolaj
1/2 t.k sumac
Só
Elkészítés
A salátához valókat tálba tesszük. Ráöntjük az öntetet, összekeverjük, 10-15 percet állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. (kb.5 percet tudtam várni, ) . Felfaljuk!
Sült húsokhoz, kebabokhoz , kiváló.
Noosheh Jan!
Drága olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?