Nézegetjük egymást egy ideje, a csicseriborsó és én. Őlordsága már régóta konzerv formátumban hever a szekrény mélyén, s valamilyen oknál fogva, folyton a lábaim elé gurul. Ma, miközben Donna Summer -This Time I Know Its For Real c. dalát bömböltettem,(imádom) úgy döntöttem, lesz ami lesz, szerelmünk ma szárba szökken…. Eljött a pillanat, hogy ne heverjen többé hasztalan és reménytelenül a lábaim előtt, megszántam hát és felnyitottam. Leszűrtem a levét, majd alaposan leöblítettem. Lecsöpögtettem és egy konyharuhával felitattam róla a felesleges vizet. Miközben őlordsága szárítkozott, elkészítettem a varázslatos fűszerkeveréket, melyben majd jól meghempergetem.
Fűszerkeverék :
1/2 t.k őrölt pirospaprika
1/4t.k őrölt fahéj
1/4 t.k őrölt római kömény
1/4 t.k őrölt kurkuma
1/8 t.k őrölt cardamom(3db)
1/8 t.k őrölt fekete bors
1 t.k tengeri só
Szükségünk lesz még egy tojásfehérjére és 1 e.k olívaolajra.
Melegítsük elő a sütőt 160 Celsius fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze a csicseriborsót a fűszerekkel és a tojásfehérjével, csorgassuk rá az olívaolajat ,majd borítsuk bele a tepsibe. Oszlassuk el benne egyenletesen, aztán már mehet is 20 percre a sütőbe.
Sütés közben néha mozgassuk át, mert hajlamos összetapadni . Kár , hogy az olvasó most nem érzi a sütőből áradó fűszerkeverék illatát!
Ha kissé meghűl ,végre egymáséi lehetünk, bár ő ettől már annyira nem boldog:). Mind felfalom. S hogy miért? Mert rendkívül egészséges! Kevés kalóriát tartalmaz, de gazdag B1 , B6 -vitaminokban és folsavban, valamint karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz.
Rostokban és fehérjékben is gazdag, tehát fogyókúrázóknak különösen ajánlott! Alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek számára különösen ajánlott a fogyasztása. Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló és terhes nők, növésben lévő gyerekek számára. Magas karotin és E -vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású.
Szeressünk hát bele a csicseriborsóba! Érdemes! ( készíthetjük törökmogyoróból, mandulából és kesudióból is)
Noosheh Jaan!
Vélemény, hozzászólás?