Hogy mi is az a Doogh- arról már itt írtam:Mentás Joghurtital-Doogh
A frissítő mentás joghurtital( általában étkezések lezárásaként , emésztést segítő hatása miatt isszák.) lesz most ennek a levesnek az alapja, ha eljutnátok török boltba, akkor az Ayran is megteszi, ha nem akkor , a fenti linkre kattintva olvashattok róla ,hogyan kell elkészíteni.
Ehhez a leveshez 4 liternyire lesz szükségünk. Ha ti készítenétek a doogh-ot,mindenképp használjatok jó minőségű, sűrű,natúr joghurtot.
Frissítő joghurtalapú perzsa ash leves-Aashe Doogh
Hozzávalók:
1/2 kg darált marhahús
1 fej saláta hagyma lereszelve
4 l. mentás joghurtital-doogh
1 fej ( nem tévedés)fokhagyma zúzva
15 dkg csicseriborsó(ha konzervet használtok lerövidíthetitek a főzési időt)
15 dkg aprószemű fehér bab(szintén konzerv, leszűrve)
1 teáscsészényi basmati rizs
1 db.tojás
1 nagy csokor korianderzöld apróra vágva
1 nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 csokor újhagyma zöldje apróra vágva
só, bors ,ízlés szerint
Muzsika: Arash -Salamati
Elkészítés:
A darált húst keverjük össze a reszelt hagymával, némi sóval, borssal, majd formázzunk beklőle nagyon apró húsgolyókat. Tegyük félre.
A rizst alapos tisztítás után öntsük egy tálba, adjuk hozzá a tojást, keverjük el jó alaposan.
Öntsük egy nagy lábosba a mentás joghurtitalt, öntsük bele a tojásos rizst, keverjük el alaposan.
Tegyük fel a tűzre, kevergetve forraljuk fel. Ha felforrt mérsékeljük a lángot, főzzük kevergetve 20 percig (nem kell lefedni)
Adjuk hozzá apránként az alaposan felaprított zöldfűszereket. Kevergetve főzzük újabb 20 percig.
Óvatosan adjuk hozzá a húsgolyókat. Főzzük tovább 20 percig. Öntsük bele a csicseriborsót és a babot, újabb 20 perc főzés következik. Öntsük hozzá a zúzott fokhagymákat. Kóstoljuk meg, ízesítsük sóval, borssal. Ha az állaga már elég sűrű, meg is volnánk. Díszíthetjük a tetejét olajban pirított szárított mentával és sült hagymával, de most kivételesen ezek nélkül tálaltam, és nem bántam meg!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Legközelebb is főzz velem! Várlak a blog Facebook oldalán is! Nézz be hozzám, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?