A khoresht bademjan ba morgh , egy zamatos , nyári ragu,aranybarnára sütött padlizsánból, csirkehússal, sült hagymával, paradicsompürével és fűszerekkel. Különleges aromáját a khoresht fűszerkeveréktől , a szárított ománi citromtól és a hozzáadott , éretlen zöld szőlőtől kapja. Ez a ragu szinte minden lakoma alkalmával ott van az asztalokon.
A Thompson szőlő , egy magnélküli, nagyszemű szőlő fajta, vékony héjjal, mely éretten nagyon édes, muskotályhoz hasonlító aromával. Iránban már áprilistól kapható, kedvelt csemege, természetesen éretlenül szüretelve. Készül belőle savanyú szőlőlé(abghooreh), kapható üvegben eltett savanyúságként, frissen-fagyasztva,és hozzájuthatunk szárított ,por alakban is .
Ennek a ragunak számtalan változata létezik, ahány ház, annyi szokás. Eltérő lehet a fűszerezése, kerülhet bele sárgaborsó és cukkini is, így aztán az étel neve is módosul kicsit. ( a lent látható fotót, egy szívemnek kedves vendéglátómnál készítettem, már nagyon régen.:)) Jól látszik , hogy ebben a padlizsánraguba került sárgaborsó is.
Csirkés Padlizsánragu-Khoresht Bademjan Ba Morgh
Hozzávalók:
1 kg csirkemell filé nagyobb kockákra vágva
6 db padlizsán
2 nagy fej salátahagyma vékonyra szeletelve
3 gerezd fokhagyma
3 e.k sűrített paradicsom
4 e.k forrázott sáfránylé
4 e.k olívaolaj
2 maroknyi zöld szőlő, vagy 1 e.k őrölt, savanyú szőlő por.
ízlés szerint só
Muzsika:Shadmehr Aghili- Che Khab Hayee
Khoresht fűszerkeverék:
1 t.k szemes fekete bors
1 e.k őrölt fahéj
1 e.k egész római kömény
1 t.k őrölt ománi citrom(Persia Shop Budapest!)
1 t.k zöld kardamom
1 /2 t.k őrölt szerecsendió
1 t.k őrölt csillagánizs
1 t.k koriander
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k szárított damaszkuszi rózsaszirom(Persia Shop Budapest)
forróvíz
a tálaláshoz főtt, sáfrányos rizs.
Forrósítsatok fel egy tapadásmentes serpenyőt, majd zárjátok el alatta a tüzet. Dobjátok a serpenyőbe a római köményt ,és kevergetve pirítsátok 1-2 percig(így jobban kijönnek az aromák). A rózsaszirmokkal ismételjétek meg ugyanezt a műveletet. A fűszereket tegyétek mozsárba és alaposan törjétek, keverjétek össze. Öntsétek egy aromazáró üvegbe, és annyit használjatok belőle, amennyi szükségeltetik.
Elkészítés:
A padlizsánokat hámozzuk meg, vágjuk félbe vagy negyedekbe(hosszában) , locsoljuk meg kevéske olívaolajjal, majd 200 C fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Vegyük ki ,tegyük félre.(én ezúttal kisebb mennyiséget készítettem, ezért szeleteltem a padlizsánokat.)
A felforrósított olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymákat, majd dobjuk mellé a fokhagymákat is.
Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, kevergetve pirítsuk egy percig.
Tegyük bele a csirkehúst, kevergetve pirítsuk ,míg kifehéredik. Szórjuk meg a khoresht fűszerkeverékkel, pirítsuk további 1-2 percig. Locsoljuk meg a sáfránnyal.
Öntsük fel annyi forróvízzel amennyi bőven ellepi. Tegyük bele a padlizsánokat, a zöld szőlőt,tegyük rá a fedőt, és lassú tűzön főzzük, míg a hús megpuhul(kb 45 perc). Kóstoljuk meg és ízesítsük sóval.Az elfőtt vizet pótolhatjuk, de vigyázzunk, nehogy túl híg legyen!
Remekül illik hozzá a mast -o-khiar A kánikula étele: perzsa joghurtos uborka mártogatós-Mast-o Khiar
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzz velem legközelebb is! Nézz be a blog Facebook oldalára is, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?