Nekem aztán minden perzsa recept nagy kedvencem,mondhatnám mindegyik a szívem csücske. De ez a recept talán a legegyszerűbben elkészíthető , és nyári nagy melegben, padlizsán és paradicsom szezonban szerintem remek választás. A fahéj padlizsánnal való fűszerezésétől egy kicsit sem kell megijedni, sőt..A padlizsánnak remekül áll az őrölt fahéj! Lehet , hogy elsőre furcsán hangzik, de az első kóstolás után eloszlanak a kételyek!
Ennek a mindössze 3 hozzávalóból álló, könnyű, nyári ételnek rém egyszerű az elkészítése.
Fahéjas padlizsán tornyocskák-Yetimcheh
Hozzávalók:
Muzsika:Hamid Hiraad-Best Songs 2
4 db közepes padlizsán ujjnyi vastag karikákra vágva
3 saláta hagyma ujjnyi vastag karikákra vágva
3 paradicsom ujjnyi vastag karikákra vágva
olívaolaj
1 t.k kurkuma
só,bors ízlés szerint
1t.k őrölt fahéj
2 e.k sűrített paradicsom
0,5 dl forró víz
Elkészítés:
A karikákra vágott padlizsánt, hagymát és paradicsomot külön tálakra rakjuk. Enyhén megsózzuk, borsot tekerünk rá.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, forgatva- elősütjük benne a padlizsánokat, majd a hagymákat. Kiszedjük, tálra tesszük.
A padlizsánokat meghintjük a fahéjjal.
Egy nagyobb tálban felépítjük a tornyocskákat. Alulra hagyma kerül. Ráteszünk egy padlizsánt, majd egy paradicsom következik. Egy újabb-ám ezúttal kisebb padlizsán kerül a paradicsomra, majd egy paradicsomnál is kisebb hagyma karika zárja a sort( én még dobtam rá egy paradicsomot::).( amúgy meg a méretek szerinti összevisszaság megengedett) Stb…Célszerű még az elősütések előtt méretek szerint szétválogatni a zöldségeket, így könnyebb dolgunk lesz.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, néhány percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a forró vízzel, összeforraljuk. Ízesítjük sóval, borssal, a kurkumával,ízlés szerinti fahéjjal, majd elrendezzük benne a tornyocskákat.( jómagam bele szoktam facsarni még egy fél lime levét és mindig megbolondítom egy csipetnyi curryvel is) Rátesszük a fedőt és lassú tűzön 30 percig főzzük. Akkor jó, ha a zöldségek megpuhultak, és a felesleges víz elfőtt róla. Melegen kenyérrel kínáljuk. ( a tányért chili pehellyel piszkítottam össze:))
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak szeretettel!
Vélemény, hozzászólás?