Ezúttal egy könnyű, nyári ételt ajánlok,melyben a két kedvenc fűszerem, a kapor és a sáfrány játssza a főszerepet. Az eredeti recept egész tengeri halból készül,ám én ezúttal teljesen formabontó módon tilápia filéből készítettem. Az élvezeti értékéből semmit sem vont le,sőt!
A kapros joghurtos újburgonyasalátához elég legyen annyi, hogy nincs iráni lakoma nélküle,számtalan vendégségben megfordultam, és mikor szezonja volt,mindig ott volt az asztalon, az én legnagyobb örömömre, persze. A friss ,zsenge kapor a joghurttal és az újburgonyával díjnyertes párosítás. A hozzáadott savanyú uborka meg…. Forró ,nyári napokon nem nagyon tudok üdítőbb ételt elképzelni ennél. De készítsétek el magatok, aztán eldönthetitek igazat beszéltem- e!
Perzsa sáfrányos sült hal
Hozzávalók:
4 db tilápia filé
6 gerezd fokhagyma zúzva
1/2 t.k sumac
1 fél citrom leve és reszelt héja
só, bors ,ízlés szerint
1/ 2 t.k sáfrány
olívaolaj
1/2 dl forró víz
Elkészítés:
A sáfrányt egy kevéske cukorral mozsárba tesszük, porrá törjük. Átöntjük egy bögrébe, leforrázzuk, megkeverjük, és 30 percig állni hagyjuk , hogy az aranysárga színe kioldódjon.
Egy tálba beletesszük a zúzott fokhagymákat, a citrom reszelt héját és a levét, sót, borsot. Hozzáöntünk 3 evőkanál olívaolajat , a sumacot,és a sáfrányt. Alaposan elkeverjük. Beletesszük a halszeleteket, egy kanállal meglocsolgatjuk, hogy mindenhol befedje. 30 percig állni hagyjuk.
200 fokosra előmelegítjük a sütőt. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Beletesszük a halszeleteket, ráöntjük a páclevet, és betesszük a sütőbe, 30-35 percre.
Amíg sül , elkészítjük a Kapros joghurtos újburgonyasalátát
Hozzávalók:
Muzsika:Gájer Bálint-Elmaradt pillanatok
80 dkg újburgonya megtisztítva, negyedekbe vágva
2 nagy csokor kapor levél apróra vágva
2 szál újhagyma a zöld szárával együtt apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
só, bors ízlés szerint
2 e.k olívaolaj
400 ml sűrű natúr joghurt
15 dkg ecetes uborka apróra vágva
A burgonyákat lobogva forró sós vízben ,lefedve ,10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, tálba tesszük míg kihűl.
A joghurtot tálba tesszük, hozzáöntünk egy evőkanálnyi olívaolajat, és egy kanállal alaposan kikeverjük. Beletesszük az apróra vágott újhagymákat, a kaprot, az uborkát. Elkeverjük. Ízesítjük sóval, borssal. Hozzáöntjük a burgonyákat és óvatosan beleforgatjuk, nehogy összetörjön. Behűtve tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, tarts velem és főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?