Már most, az elején leszögezem, hogy a brownie nem perzsa sütemény, és nincs semmi köze a perzsa gasztronómiához. Csak azért készítettem el, mert Valentin napra szerettem volna kreálni valami desszertet, egy kicsit megbolondítva a két kedvenc perzsa fűszerem-a rózsavíz és a kardamom -hozzáadásával.
A perzsák voltak az elsők akik rózsavizet készítettek desztillálással, réges -régen Avicenna találta fel magát a rózsavízkészítés műveletét. Az egész Közel-Keleten az iszfaháni-Qamsar a legnagyobb központja a rózsavíz előállításának, melyet az édes illatú Mohammadi rózsából készítenek.
A szirmokat manapság is napfelkelte előtt, kézzel szüretelik, és tiszta vízű hegyi patak vízével desztillálják.. A rózsavíz készítésének folyamata évezredek óta változatlan, népszerűsége ennek köszönhetően töretlen. Napjaink Iránjában, ma is a rózsavíz fogyasztása az első gyógymód, melyet betegségek esetén az iráni emberek alkalmaznak. Minden iráni háziasszonynak ott van egy palack rózsavíz a gyógyszeres szekrényében. De a rózsavíz több, mint gyógyszer, nélkülözhetetlen eleme a perzsa gasztronómiának is.
Ízesítenek vele teát, fagylaltot, süteményeket és tradicionális édességeket egyaránt. Ahogyan most én ezt a browniet.
Hogy ez a brownie mitől duplán málnás? Attól, hogy rózsavízzel ízesített málnalekvárt csorgattam rá, és a lekvárrétegbe málna szemeket nyomkodtam bele. A Vezúvnak nincs akkora krátere, mint ami az én browniem tetején keletkezett sülés közben , de ettől szép, ettől az enyém… Amúgy meg a kráterek is jók valamire,újabb adag málna nyomkodható beléjük, hogy a brownie még fotogénebb és ínycsiklandóbb legyen. A lényeg meg úgyis csak a végeredmény, ami meg isteni finom lett, hisz az utolsó morzsáig elfogyott.
Duplán málnás brownie rózsavízzel kardamommal
Hozzávalók:
Muzsika.Al Bano and Romina Power-Felicita
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
4 db tojás
20 dkg vaj
20 dkg barna cukor
4 nagy tojás
15 dkg liszt
5 e.k rózsavíz
1 t.k őrölt kardamom
10 dkg málna lekvár
10 dkg málna ( lehet fagyasztott is)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Tegyük egy edénybe a vajat, olvasszuk fel, majd folyton kevergetve dobjuk bele a csokoládét és olvasszuk össze. Öntsük hozzá a cukrot , keverjük tovább, míg a cukor felolvad.
- Vegyük le a tűzről, várjunk egy 10-15 percet , míg kissé kihűl.
- Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá egyenként a tojásokat, szitáljuk bele a lisztet, keverjük el.
- Ízesítsük a kardamommal, 3 e.k rózsavízzel,keverjük el.
- A lekvárt tegyük tálba, keverjük össze a maradék rózsavízzel.
- Öntsük a brownie masszánkat a sütőformába, oszlassuk el felületén a málnalekvárt, nyomkodjuk bele a málnaszemeket.
- Tegyük be a sütőbe, süssük 20 -25 percig. Vegyük ki a sütőből, ha valamennyire meghűlt, meghinthetjük őrölt pisztáciával.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak , tarts velem , főzzünk együtt legközelebb is!
A blog Facebook oldalát is ajánlom figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?